Hunajasadosta tulossa korkeintaan keskinkertainen

Alkukesän viileys on hidastanut mehiläisten kehitystä Pohjois-Savossa. Vaikka sää lämpenisikin pian, hunajasta on turha odottaa huippusatoa.

hunaja
Mehiläisiä
Yle

Viileä alkukesä on tuhonnut hunajan huippusadon Pohjois-Savossa. Seuraavat viikot määrittelevät sadon määrän, mutta maakuntaan odotetaan korkeintaan keskinkertaista satoa hunajasta.

Tavallisina kesinä tähän aikaan vuodesta mehiläispesistä löytyy jo muutamia kymmeniä kiloja hunajaa, mutta nyt hunajaa ei ole kertynyt kilojakaan. Suomen Mehiläishoitajien Liiton mukaan tämä tarkoittaa sitä, että mehiläiset ovat kuluttaneet sen siitepölyn minkä keräävät.

Hunajantuotannon kannalta tärkeän vadelman kukinta on jo alkanut Pohjois-Savossa, mutta mettä kerääviä pörriäisiä ei ole riittävästi. Viileä alkukesä on hidastanut pesien kehitystä ja alkukesän aikana mehiläisiä on kuoriutunut Markku Puumalaisen tarhalla Nilsiässä kymmeniä prosentteja vähemmän kuin normaalina kesänä.

Etenkin pienet pesät, joissa on vain muutama kehä mehiläisiä, kärsivät alkukesän kylmyydestä. Joissakin heikoissa pesissä mehiläisten kehitys on jopa kokonaan pysähtynyt.

– Nyt kaivataan lämpöä ja hyvää lentokeliä, summaa Savon Mehiläishoitajien puheenjohtaja Markku Puumalainen.

Hunajasadot ovat viime vuosina olleet niukkoja Pohjois-Savossa. Esimerkiksi viime vuonna sato jäi vain kohtalaiseksi alkukesän viileyden takia.