Kesäyliopisto joutuu karsimaan opetusta ja nostamaan hintoja

Lappeenrannan kaupungin tiukka säästökuuri kolahtaa myös kesäyliopiston opetukseen. Kaupungilta saatavan vuosittaisen avustuksen lakkaaminen vaikuttaa muun muassa opetuksen laajuuteen ja hintoihin.

kesäyliopistot
Raimo Seppänen avaa pallon tilavuuden kaavaa.
Raimo Seppänen avaa pallon tilavuuden kaavaa.YLE Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan kesäyliopisto joutuu nostamaan hintojaan kaupungin säästöjen vuoksi. Lappeenrannan kaupunki ei anna kesäyliopistolle 60 000 euron vuosittaista toiminta-avustusta.

Hintojen nostaminen pienentää osallistujamääriä ja vähentää opetustunteja, jonka vuoksi valtionosuusrahoitus laskee. Tämä johtaa jälleen hintojen nostamiseen.

– On mietittävä resurssien jakoa uudelleen. Kesäyliopisto keskittyy niihin opetuspalveluihin, joista saamme valtionosuutta, sanoo Etelä-Karjalan kesäyliopiston rehtori Mari Smolander.

Kaupunginavustuksen lakkaaminen vaikuttaa näin avoimen yliopisto-opetuksen tarjonnan laajuuteen ja esimerkiksi hyvin suosittujen tentinvalvontapalvelujen tarjoamisen. Myös suosituista yleisöluennoista joudutaan luopumaan.

Etelä-Karjalan kesäyliopisto ympäri vuoden toimiva yleishyödyllinen, vapaan sivistystyön oppilaitos. Koulutuksia järjestetään pääsääntöisesti Imatralla ja Lappeenrannassa. Avoin yliopisto-opetus on tarkoitettu aikuisille pohjakoulutuksesta riippumatta. Kesäyliopiston järjestämä avoin yliopisto-opetus vastaa sisällöltään ja vaatimuksiltaan yliopistojen järjestämää opetusta.