Sunni- ja shiiamuslimien kiista tuntuu Suomessakin

Islamilaisessa maailmassa sunni- ja shiiamuslimien välit ovat kireämmät kuin pitkiin aikoihin. Myös Suomessa osa shiiamuslimeista kokee, että ääriainekset sunnien joukossa yrittävät lietsoa vastakkainasettelua. Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen selvitti, millaiset ovat Suomen shiiojen ja sunnien välit.

Ulkomaat
Poika leikkii autolla rukoilijoiden edessä
Lapsetkin ovat omalla tavallaan mukana keskipäivän ruokouksessa Resalat -yhdyskunnan moskeijassa Itä-Helsingissä.Tom Kankkonen / YLE

Itä-Pasilassa sijaitseva Helsinki islam keskus on yksi Suomen sunnimuslimien tärkeistä kokoontumispaikoista. Keskuksessa käy muun muassa paljon somalitaustaisia muslimeja.

– Shiia ei ole oikea muslimi, sunni on, sanoo ystävällinen muslimimies rukoushuoneen edustalla.

Toinen mies antaa sivusta tukea.

– Shiialaiset keksivät omasta päästä, heillä on aika moni asia väärässä, mies sanoo.

Keskipäivärukouksesta tulevat ihmiset ottavat kantaa kysymykseen shiia- ja sunnimuslimien väleistä.

– Ei meidän välillämme ole mitään vastakkainasettelua, minullakin on shiiakavereita, sanoo nuori mies.

Hänen jälkeensä poistuva eläkeläismies toteaa, että uskonto on jumalan, jokainen voi uskoa mitä haluaa.

Joillekin shiia- ja sunnimuslimien välinen suhde on arka asia. Yksi rukouksesta tulija tokaisee vihaisesti, että tällaisiin kysymyksiin hän ei vastaa. Vastakkainasettelu shiia- ja sunnimuslimien välillä on Suomessa tuontitavaraa.

Taustalla Lähi-idän sodat

Lähi-idässä käydään useita sotia, joissa voi nähdä shiia- ja sunnimuslimien vastakkainasettelua. Irak, Syyria ja Jemen ovat vertavuotavia haavoja islamilaisessa maailmassa.

Selkkauksissa näkyy myös kahden mahtivaltion shiialaisen Iranin ja vanhoillisen sunnalaisen Saudi-Arabian kamppailu. Valtioiden valtataistelu ja uskonto ovat kietoutuneet toisiinsa vaarallisella tavalla.

Shiiamuslimit ovat Suomen noin 60 000 muslimin keskuudessa merkittävä vähemmistö. Suomen shiiamuslimien tärkein kokoontumispaikka löytyy Helsingin Mellunmäestä.

Entisessä valintamyymälässä toimii moskeija, tai ehkä oikeammin rukoushuone. Minareetteja ja kupoleja on turha etsiä.

Erimielisyyksiä tuodaan esiin entistä kovaäänisemmin

Paula Kemell

Resalat-yhdyskuntaa johtaa nainen, Paula Kemell. Kemell sanoo, että Lähi-idässä käytävien sotien vastakkainasettelu olisi pidettävä poissa Suomesta, mutta valitettavasti tunnelman muuttumisen voi aistia.

– Se heijastuu tänne. On negatiivista suhtautumista. Erimielisyyksiä tuodaan esillle entistä kovaäänisemmin ja juopaa ryhmien välillä yritetään kasvattaa, Kemell sanoo.

Isis rekrytoi kirjastossa ja ostoskeskuksessa

Kemell on vakuuttunut siitä, että tavalliset sunnimuslimit ja heidän yhteisönsä eivät osallistu vastakkainasettelun lietsomiseen. Ongelman aiheuttavat ääriainekset.

Kemelin mielestä vihanlietsontaa esiintyy ennen kaikkea internetissä. Mutta myös paikoissa, joissa erityisesti nuoret liikkuvat.

– Ostoskeskuksissa, rautatieasemalla tai vaikkapa kirjastossa nuoria pysäytetään ja heitä kehotetaan lähtemään Syyriaan sotaan, Kemell kertoo.

Hänen mielestään Resalat-yhdyskunta ei ole suuressa vaarassa, mutta esimerkiksi rukoushuoneen seiniä on töhritty.

Kun käyn perjantairukouksessa, pihalla asennetaan valvontakameroita. Seiniltä löytyy valonheittimiä ja tuhdit teräsverkot peittävät ikkunoita. Lähiaapureita vastaan ei tarvitse suojautua, vaan uhat tulevat muualta.

nostokurki nostaa valvontakameraa paikalleen.
Shiiamuslimien Resalat-yhdyskunnan moskeijana käyttämän rakennuksen seinään kiinnitetään valvontakameraa. Yhteisö tuntee selvästi tarvetta parantaa turvallisuuttaan.Tom Kankkonen / Yle

Kaikista murheista ei haluta puhua avoimesti ainakaan omalla nimellä. Rukouksen jälkeen kuulen uhkausviesteistä ja polttopulloiskusta yhdyskunnan aktivistin kotiin. Tosin tekijöistä ja heidän motiiveistaan ei koskaan saatu tarkempaa tietoa.

Vihapuhetta rukoushuoneissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa tutkijana työskentelevä Haider Al-Hello on tullut perjantairukoukseen. Hän puhuu ääriaineisten pesäkkeistä rauhanomaisessa maisemassa. Eikä kyse ole vain internetissä riehuvista nimettömistä kirjoittajista.

Ääriajattelun pesäkkeet ovat kyllä täällä Suomessa

Haidar Hello

– Pesäkkeet ovat kyllä täällä Suomessa. Joissakin moskeijoissa ja järjestöissä sanotaan, että shiiat eivät kuulu islamiin. Nämä ääri-ihmiset ovat hyvin eristäytyneitä maltillisista sunnimuslimeista, Al-Hello sanoo.

Haider Al-Hello, ei halua kertoa mitkä rukoushuoneet ovat hänen mielestään ääriaineisten kokoontumispaikkoja. Mutta jotkut shiiamuslimit mainitsevat Roihuvuoressa sijaitsevan rukoushuoneen esimerkkinä hyvin jyrkkää sunnalaista islamintulkintaa levittävistä paikoista. Viesti on ilmeisesti se, että shiiamuslimit ovat vääräuskoisia.

Menen Roihuvuoreen ilman ennakkoilmoitusta, liiketilaan perustetussa rukoushuoneessa minut otetaan ystävällisesti vastaan. Bangladeshilaismies kertoo, että ainakaan hänellä ei ole ongelmia shiiamuslimien kanssa.

Syyriaan lähtijät huolestuttavat

Nuorella miehellä on muita huolenaiheita. Ainakin joitakin Suomessa oleskelleita bangladeshilaisia on viime aikoina kadonnut ilmeisesti Syyriaan taistelemaan. Syyriaan kadonneita löytyy moskeijassa kävijöiden joukosta.

Roihuvuoren moskeija-rukoushuoneessa tapaan Hamza Peltolan. Islamiin kääntynyt Peltola oli aikoinaan mukana liikkeessä, joka pyrki perustamaan Suomeen islamilaisen puolueen. Se on taaksejäänyttä aikaa. Nyt Peltola on Roihuvuoren rukoushuoneen taustayhteistyön Helsingin muslimit ry:n puheenjohtaja. Hän puhuu lempeään sävyyn, mutta tulkinta on aika selvä; shiiamuslimit ovat väärässä.

– Sunnitulkinnan mukaan yleinen näkemys on, että shiiamuslimit eivät ole muslimeja, mutta kukaan ei voi mennä toisen ihmisen sydämeen katsomaan miten hän todella uskoo, Peltola pohtii.

Hänen mukaansa shiia- ja sunnimuslimeilla ei juuri ole tekemistä toistensa kanssa joten ristiriitoja ei voi syntyä. Pyrkimyksenä on olla ihan rauhassa, eikä ”vääräuskoisia” vastaan pidä toimia millään tavalla. Lähi-idässä tilanne on toinen.

– En tunne tilannetta niin tarkkaan mutta eri ryhmien välillä tuntuu vallitsevan yleinen sotatila, Hamza Peltola miettii.

Sota vyöryy vastaan internetistä

Sota on muutaman klikkauksen päässä. Internetistä vyöryvät vastaan ääri-islamilaisen Isis-järjestön propagandavideot, joissa mässäillään väkivallalla muun muassa niin sanottuja vääräuskoisia vastaan. Omasta mielestään Isis tai Islamilainen valtio edustaa oikeaa sunnalaista tulkintaa islamista. Monien muslimien mielestä kyse on terrorijärjestöstä, joka ei liity islamiin. Mutta Isis on saanut otteen myös joistakin musliminuorista Suomessa. Shiiamuslimit näkevät uhan erityisen suurena.

Shiialaiset ovat Suomessa puun ja kuoren välissä

Haidar Hello

– Shiialaiset ovat Suomessa puun ja kuoren välissä. Jos nämä ääriainekset hyökkäävät Suomen yhteiskuntaa vastaan, ne hyökkäävät myös meidän kimppuumme, koska he eivät pidä meitä muslimeina. Mutta yhteiskunnan vastareaktio kohdistuu muslimeihin kuin muslimeihin. Meitä isketään kahdesta suunnasta, Haider Al-Hello miettii.

Nainen vastustaa isistä julisteen dessä
Monet muslimit ympäri maailmaa pitävät Isis-liikettä terrorijärjestönä, jolla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Indonesiassa osoitettiin mieltä Isistä vastan syksyllä 2014.MAST IRHAM / EPA

Resalat-yhdyskunnan Al-Hello ja Paula Kemell eivät ymmärrä miten jotkut sunnimuslimit voivat ajatella, että shiiat eivät kuulu islamiin. Yhteinen jumala, koraani, profeetta Muhammad ja uskonnontunnustus yhdistävät. Näkemyseroja löytyy joidenkin uskonnon sääntöjen tulkinnoista.

Islamin tuntija professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta sanoo, että jako shiialaisiin ja sunnalaisiin on terävöitynyt viime aikoina. Välillä kahtiajako ehti jo painua taka-alalle, mutta Lähi-idän väkivalta on nostanut jaon esille uudestaan.

– Jos ajatellaan kymmentä viime vuotta, Irakin miehitys ja sitä seurannut kaaos loi väkivaltaisen tilanteen ja kärjisti väestöryhmien välejä. Irakista tämä on levinnyt, kun kriisit ovat levinneet, vaikkapa Syyriaan, professori Hämeen-Anttila toteaa.

”Ääriainekset saavat huomiota”

Jaakko Hämeen-Anttila ei näe suuria kiistoja Suomen shiia- ja sunniyhteisöjen välillä. Täältä löytyy korkeintaan yksittäisiä jyrkkää linjaa edustavia muslimeja, jotka tosin helposti jättävät suuren rauhanomaisen enemmistön varjoonsa.

– Jos meillä on tuhat sunnamuslimia, jotka ovat sitä mieltä, että ihan kivoja nuo shiialaiset vaikka tulkinnoissa voi olla eroja, tämä ei ole uutinen. Sitten löytyy se yksi vaahtopäinen imaami, joka tulee jostain ulkomailta ja saarnaa hyvin jyrkkää tulkintaa. Kun hän sanoo, että hävittäkää kaikki shiialaiset maan päältä, siihen iskee median huomio.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila on huolissaan siitä, että yksittäisten fanaatikkojen nostaminen esille muokkaa kuvaa kaikista muslimeista. Monet tavalliset ihmiset näkevät sen seurauksena kaikki islaminuskoiset epäilyttävinä ja vaarallisina yksilöinä.

Ja siitä kärsivät kaikki muslimit, olivat he sitten shiia- tai sunnimuslimeja.

Toimittaja Tom Kankkosen Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma aiheesta kuullaan lauantaina 25.7.2015 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja kello 14.03 Yle Radio Suomessa. Se on kuultavissa myös Yle Areenassa. Ohjelma kuuluu sarjaan "Kun maailmanpolitiikka tuli kotiovelle".