Kanadan Saskatchewanissa roihuaa 112 metsäpaloa – alueella tehty historian suurimmat evakuoinnit

Saskatchewanin provinssissa on tänä vuonna raportoitu 574 metsäpaloa. Se on lähes kolme kertaa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Ulkomaat
Lentokone päästää sammuttavaa kemikalia metsään.
Reuters-TV

Ainakin 13 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Saskatchewanin provinssissa Keski-Kanadassa raivoavien metsäpalojen vuoksi. Kyseessä ovat suurimmat provinssissa koskaan tehdyt evakuoinnit, Punainen risti kertoo.

Ainakin 112 metsäpaloa roihusi Saskatchewanissa maanantaina ja monet niistä täysin hallitsemattomasti. Palot etenevät lähemmäksi ja lähemmäksi asutusta.

– Tämä nimenomainen palo on poikkeuksellinen provinssisamme jo pelkästään palavien metsähehtaarien määrä vuoksi. Hehtaareja palaa tällä hetkellä kymmenen kertaa vuosittaista keskimäärää enemmän, provinssin pääministeri Brad Wall sanoi CBC-kanavalle (siirryt toiseen palveluun) maanantaina.

Metsäpaloja on taltuttamassa 600 palomiestä. Armeija on lähettänyt heidän avukseen 500 sotilasta, ja 900 lisää voidaan lähettää alueelle tarvittaessa.

Saskatchewanissa on tänä vuonna raportoitu jo 574 metsäpaloa. Se on lähes kolme kertaa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Taustalla on poikkeuksellisen kuiva ja kuuma sää, mutta osaa metsäpaloista epäillään myös tahallaan sytytetyiksi.

Metsäpaloja roihuaa myös muissa provinsseissa Länsi-Kanadassa. Vancouverin kaupunki Kanadan länsirannikolla on savusumun peitossa. Viranomaiset kehottavat hengitysvaikeuksista kärsiviä ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.

Lähteet: Reuters, AFP