Juncker: Toiveeni on välttää Grexit

EU-komission puheenjohtajan mukaan "yksinkertaistetut ratkaisut ovat vääriä" ja ratkaisua Kreikan tilanteeseen ei yhdessä yössä löydetä. Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz sanoo euron hajoamista haluavien ihmisten olevan väärässä.

Ulkomaat
Euroopan komission presidentti Jean-Claude Juncker EU:n päämajassa Brysselissä 1. heinäkuuta.
Euroopan komission presidentti Jean-Claude Juncker EU:n päämajassa Brysselissä 1. heinäkuuta.John Thys / AFP / Lehtikuva

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi tiistaina, että hän vastustaa Kreikan eroamista euroalueesta sunnuntain kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta.

– Toiveeni on, että Grexit pitäisi välttää, Juncker sanoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa vain tunteja ennen kuin euroryhmän valtiovarainministerit kokoontuvat käsittelemään Kreikan talouskriisiä.

– EU:ssa on niitä, jotka kampanjoivat avoimesti tai muuten Kreikan euroeron puolesta. Elämänkokemukseni mukaan yksinkertaistetut ratkaisut ovat vääriä, Juncker sanoi.

Juncker kommentoi Kreikan tilannetta ensimmäistä kertaa sitten kansanäänestyksen. Hänen mukaansa EU pyrkii jatkamaan neuvotteluja Kreikan kanssa, mutta pääministeri Alexis Tsiprasilta odotetaan selvää vastausta siihen, mitä sunnuntain äänestystulos tarkoittaa. Samalla Juncker varoitti, että ratkaisu ei ilmaannu yhdessä yössä.

– Jos keksisimme ratkaisun tänään, se olisi liian yksinkertaistettu ratkaisu.

Junckerin mukaan tämän päivän kokouksessa aikomus on "puhua toisillemme, ymmärtää toisiamme, näyttää suvaitsevaisuutta ja palauttaa tilanteeseen järjestys".

Kreikkalaiset torjuivat sunnuntain kansanäänestyksessä EU:n tarjoamat lainaehdot. Ennen äänestystä Juncker kehotti kreikkalaisia äänestämään niiden puolesta.

Myös Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz vastustaa Kreikan eroa eurosta. Sunnuntaina Schulz sanoi saksalaiselle radiolle, että Kreikka voi joutua ottamaan käyttöön uuden valuutan, jos kansanäänestyksen tulos on kielteinen EU:n lainaehdoille. Nyt Schulz kuitenkin sanoo toivovansa, että Kreikka pysyy mukana euroryhmässä.

– Ne ihmiset, jotka haluavat euroalueen hajoavan, ovat väärässä, Schulz sanoi lehdistötilaisuudessa Strasbourgissa.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Grexit ei saa olla tavoitteemme.

Lähteet: AFP, Reuters