1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Maailmanmestari Eva Wahlström: Käteni ovat liian lyhyet hyvälle nyrkkeilijälle

Maailmanmestari Eva Wahlströmin voitonjuhlat järjestetään tänään tiistaina Loviisassa, jossa Wahlström aloitti nyrkkeilyn 15-vuotiaana. Menestynyt nyrkkeilijä muistuttaa, ettei hänkään ole täydellinen.

urheilu
Nyrkkeilijä Eva Wahlström
Nyrkkeily vaatii voimaa, kestävyyttä, nopeutta ja älyä, sanoo maailmanmestari Eva Wahlström.Yle

Nuoren Eva Wahlströmin tie nyrkkeilysalille oli sattuman kauppaa. Silloinen poikaystävä harrasti Porvoossa thainyrkkeilyä, mutta kun sitä ei löytynyt Loviisasta, aloitti Eva tavallisen nyrkkeilyn. Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin plakkarissa on ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn maailmanmestaruus, jonka hän voitti huhtikuussa WBC-liiton ylemmässä höyhensarjassa.

– Minulla on periaatteessa liian lyhyet kädet hyväksi nyrkkeilijäksi, naurahtaa maailmanmestari.

Häviämisen pelko on nyrkkeilyssä suurempi kuin missään muussa urheilulajissa.

Eva Wahlström

Hänen mukaansa nyrkkeilijän täytyy olla fyysisesti monipuolinen ja psyykkisesti vahva. Liian kova fysiikka verottaa kestävyyttä ja liiallinen kestävyys taas nopeutta ja se taas jotakin muuta.

– Häviämisen pelko on nyrkkeilyssä suurempi kuin missään muussa urheilulajissa. Nyrkkeilijää lyödään, kun hän häviää ja se on nöyryyttävää, koska se tapahtuu suuren yleisön edessä. Se on raskasta ja siksi täytyy olla tosi vahva ja luottaa itseensä. Siinä täytyy olla iloa, jotta jaksaa, selvittää Wahlström.

Nyrkkeily kuin shakinpeluuta

Eva Wahlström opiskelee kolmatta vuotta sisustusarkkitehdiksi Aalto-yliopistossa. Kiirettä pitää, sillä opiskelutahti on nyrkkeilijällä sama kuin häntä nuoremmilla muilla opiskelijoilla.

– Minulle on monta kertaa sanottu, että kun minulla on hyvät paperit ja olen pärjännyt hyvin koulussa, että sinustahan olisi voinut tulla vaikka mitä. Olen vastannut, että minä olen ollut sen verran fiksu, että olen käyttänyt päätäni nyrkkeilyyn. Moni ei nimittäin tiedä, että nyrkkeily vaatii älyä, muistuttaa Wahlström.

– Minä pystyn nyrkkeilemään niin, että olen yleensä suhteellisen koskematon enkä ota vastaan iskuja, ja pystyn voittamaan otteluita. Joka sadasosasekunti tapahtuu jotakin ja kaikkeen pitää reagoida oikealla tavalla. Ottelu on kaiken aikaa shakin peluuta. Pitää koko ajan olla askeleen edellä sitä toista, kuvaa nyrkkeilijä.

Moni nyrkkeilijä ei päästä herkkyyttään esille, vaikka herkkyyttä nyrkkeilijöissä löytyy.

Eva Wahlström

Nyrkkeilysalilla kuulee Eva Wahlströmin mukaan monenlaisia selviytymistarinoita, joissa urheilu on ollut pelastava oljenkorsi vaikeasta lapsuudesta ja nuoruudesta. Nyrkkeilijöiden herkkyys näkyy ja myös tuntuu.

– Moni nyrkkeilijä ei päästä herkkyyttään esille, vaikka herkkyyttä nyrkkeilijöissä löytyy. Jotta voisi olla todella kova, täytyy olla myös toinen ääripää. Minusta on tärkeää, että on isoja tunneskaaloja ja voi olla pieni, herkkä ja heikko joskus, jotta tarvittaessa voi olla kova. Se koskee myös fysiikkaa, jolloin täytyy olla tosi rento, jotta voi oikealla hetkellä räjähtää. Minusta tämä toimii mielenlaaduissa ja luonteenpiirteissä, pohtii Wahlström.

Voittaminen muuttunut

Ammattinyrkkeilijän täytyy voittaa suurin osa otteluista, jotta yleisö tulisi katsomaan niitä. Siksi Wahlströmin mukaan menestys on tietynlainen hinta huipputasolla nyrkkeilemisestä.

– Minulla tosi kova voitonhalu, vaikka vuosien ja iän myötä ajattelen enemminkin, että parempi voittaa. Maailman huippujen otteluissa, joissa minä nyrkkeilen, tekevät molemmat parhaansa. Ja jos toinen on paras, niin ei se minun maailmaani kaada.

– Juuri se tekee urheilusta mielenkiintoisen, ettei varmaa voittajaa ole. Koenkin, että täytyy uskaltaa ottaa häviämisen riskejä. Voittaminen on tärkeää, mutta ei se ole maailman tärkeintä. Minulle tärkeintä on, että saan liikkua ja nyrkkeillä ja olla osa tätä kaikkea, tuumaa maailmanmestari.

Rumat kädet ja nenä väärässä paikassa

Eva Wahlström kirjoittaa Facebookissa: "yks toimittaja totesi kerran, että mulla on rumimmat naisen kädet, mitä hän on koskaan nähnyt. Siinä oli vissiin jotain perää. Ei nää kovin kauniit ole. Mutta ne toimii ja tekee työtä käskettyä; lyömisen lisäksi ne piirtää, muotoilee, kertoo mulle miltä materiaalit tuntuu, silittää pojan hiuksia, eikä niitä ole tarvinnut edes pariin vuoteen leikata."

– Eräänä päivänä treenien jälkeen katselin käsiäni ja ne olivat turvonneet niin kuin ne yleensä treenin jälkeen ovat. Katselin niitä ja ajattelin, että minulla on hyvät työkalut. Juuri nyt ne eivät ole turvoksissa, koska olen ollut hieman kipeänä enkä ole päässyt treenaamaan muutamaan päivään. Tavallaan on sääli, että ne eivät ole turvoksissa, koska silloin on tullut lintsattua ja eivätkä ne ole tehneet sitä työtä, mitä niiden pitäisi, Wahlström pohtii.

Eva Wahlströmin nenä on murtunut viitisen kertaa ja silmä ollut mustana niin usein, ettei hän pysy laskuissa mukana. Nämä ovat nyrkkeilijälle kuitenkin pikkujuttuja.

Olen joskus sanonut, että voisin antaa koko nenän ennemmin kuin lopettaisin nyrkkeilyn.

Eva Wahlström

– Kyllä tässä on joutunut vuosien mittaan antamaan yhtä ja toista nyrkkeilylle. Olen joskus sanonut, että voisin antaa koko nenän ennemmin kuin lopettaisin nyrkkeilyn. Olen myös sanonut, että nenän pitäisi olla takaraivossa, koska se on joko tiellä tai se vuotaa, mestari nauraa.

– Tavallaan olen ollut onnekas, että olen loukkaantunut niin pahasti, että olen joutunut jäämään nyrkkeilystä kokonaan pois. Se on opettanut arvostamaan kaikkea nyrkkeilyyn kuuluvaa.

Loviisan Riento järjestää Eva Wahlströmin voitonjuhlat Loviisan Kappelin terassilla ja puistossa tänään tiistaina kello 18.00.

Lue seuraavaksi