"Miksi opiskelija on ainoa eläin, jonka pitäisi tehdä kesällä töitä?" – Ylen lukijat suovat kesätauon kirjapinojen keskelle

Opiskelijakin saa lomailla, jos ei tee sitä yhteiskunnan varoilla. Ylen nettikommentoijat ymmärtävät opiskelijoiden loman tarpeen: opiskelu on opiskelijan työtä. Ei kai ole tarkoitus, että maisterin paperit kourassa on valmis sairaslomalle, ihmettelevät lukijat.

Kuva: Krista Karppinen / Yle

Opiskelijan tulee ottaa lomaa, kun siihen on mahdollisuus, kirjoittavat Ylen lukijat. Opiskelu on opiskelijan työtä ja yhdeksän kuukauden uurastuksen jälkeen myös opiskelija on lomansa ansainnut, perustelevat nettikommentoijat.

– Minkään muun väestöryhmän keskuudessa ei edes kehtaisi kysyä, että onko sillä oikeutta lomaan. Opiskelu on täyspäiväistä työtä, mutta erona varsinaiseen työntekoon on se, että tentit ym. pyörivät mielessä ja ahdistavat useampia opiskelijoita vapaa-ajallakin. Työpaikan oven suljettuaan voi miettiä ihan muita hommia, kirjoittaa nimimerkki OTM2013.

Moni lukijoista kirjoittaa, ettei nuorikaan ole ehtymätön työntekijä. Vaikka opiskelujen vaativuus onkin pitkälti alakohtaista, aivot tarvitsevat lomaa.

– Osan kesästä voi olla ansaitulla vapaalla. Ei kai ole tarkoitus, että maisterin paperit kourassa on ihan valmis burnout, kirjoittaa ansaitulla vapaalla.

Nettikeskustelussa myös muistutetaan, että lomailu on tärkeää jaksamisen kannalta.

– Mielestäni on surullista nähdä, kuinka tuo jokavuotinen kesätyörulianssi tuhoaa niin monen nuoren mielenterveyttä pala kerrallaan. Mitään muuta ei ajatella tai puhuta, kuin että joko on se kesätyö. Itse olen tällä hetkellä töissä opintojen ohella ja opiskeluvauhti on tipahtanut puoleen. En tajua, miksi opiskelija on ainoa eläin, jonka pitäisi tehdä kesällä töitä, summaa melki maisteri.

Lomailla saa, jos sen itse maksaa

Osa keskustelijoista kuitenkin ihmettelee lomailevia opiskelijoita. Downshiftaajia on maailmassa muutenkin, eikä kellään muullakaan ole usean kuukauden lomiin varaa.

– Voi näitä kullannuppuja. Olisiko ihan mahdoton ajatus opiskella, valmistua, alkaa tehdä töitä ja maksaa veroja, jotta yhteiskunta pyörisi edes jotenkin? kysyy kuka maksaa?.

– Vapaalla saat olla ihan milloin huvittaa, mutta maksa itse lomasi niin kuin minäkin, kirjoittaa omistajayrittäjä.

Mukatehokasta tekemistä CV-kulttuurissa

Lomaileva opiskelija kertoijutussaelävänsä Kelan opintotuella kesän ajan. Moni paheksui tätä tapaa, mutta esimerkiksi nimimerkkiOTM2013perustelee, ettei opiskelija suinkaan ole ainoa, joka saa Kelan tukia.

– Miksei opiskelija saisi ajatella itseään, kun esim. työttömät, eläkeläiset ja perhevapaalaiset saavat? Hekin saavat tulonsiirtoja.

Muutama kommentoija myös kritisoi suomalaisten tapaa paahtaa töitä täydellä teholla tai olla kokonaan työttömänä.

– Moni kuvittelee, että kiireinen ja mukatehokas sinnepäin-tekeminen on tärkeämpää kuin työnteko ja kunnon tauot. Silloin sentään näyttää tehokkaalta, eikä kukaan pääse haukkumaan laiskaksi, kirjoittaa hmm.

– Mitä on tämä CV-kulttuuri, jossa ihmisen mahdollisuuksia arvioidaan sillä, kuinka tehokkaasti hän on täyttänyt lyhyen ja ainutkertaisen elämänsä työsuorituksilla? Itsellisyys ja rohkeus tekevät ihmisen, summaa lukee ja tekee.