Kansanmusiikkijuhlille oma tatuointimallisto – nuottiavain hitiksi?

Tatuointipisteen siirtäminen festivaaleille ei ole helppo juttu. Väliaikaisessa siirrossa on otettava huomioon ulkoiset tekijät, kuten pölyttömyys ja vesipisteen läheisyys. Tatuoinnin tekeminen on hygienian kannaltakin erittäin tarkkaa.

Kotimaa
Laura Koski
Antti Kettumäki / Yle

Kokkolalainen tatuoija Laura Koski työskentelee Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla viikon. Idea tatuointipisteestä tuli järjestäjiltä. Laura Koski innostui ideasta. Samalla alkoi tarkka miettiminen esimerkiksi siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja mukaan, kun toimipisteen siirtää kansanmusiikkijuhlille.

– Käytännössä pakkaamisessa on mennyt jo toista vuorokautta. Ei näitä työvälineitä vaan heitellä laatikoihin, ne on suojattava todella tarkasti. Hanskat kädessä pakkaamme esimerkiksi mustepullot kertakäyttöisiin ja puhtaisiin muovipusseihin. Hygienia on erittäin tarkkaa. Jokainen tuote ja laite siis omiin pusseihin. Kyllä tämä on aika työläs ja iso muutto. Pakkaaminen on pikkutarkkaa työtä.

Omalla studiolla työskenteleminen on huomattavasti helpompaa, kun tietää missä kaikki työvälineet ovat.

Veikkaan, että viikon suosituin tatuointi on nuottiavain.

tautoija Laura Koski

– Ne on aina samassa paikassa. Se helpottaa huomattavasti työskentelyä. Ei siinä tilanteessa voi ruveta etsimään mitään. En ole "traveling artist", joka kiertää vain festivaaleilla. Muutamilla olen käynyt, mutta työskentelen mieluummin omalla studiolla, kun tiedän missä kaikki on, naurahtaa Koski.

Kansamusiikkijuhlilla otetaan erilaisia tatuointeja

Musiikkijuhlia varten on suunniteltu ja mietitty omaa mallistoa. Sekin on tarkkaa työtä, koska on otettava huomioon asiakkaat.

– Malisto on syntynyt kansanmusiikin kautta. Tatuointien pitää olla visuaalisesti kauniita, eli meillä on silhuettimallisto. Se tarkoittaa, että esimerkiksi soitin piirretään pehmeämmillä ääriviivoilla eikä vain soittimen kuvalla.

Laura Koski on tehnyt pelimanneille jonkin verran tatuointeja. Viikon aikana on tiettyjä malleja, joita ei muina aikoina saa.

– Tatuointi voi olla hieno muisto juhlilta. Siksi meillä on joitakin malleja joita tehdään vain täällä tällä viikolla, eikä muulloin ollenkaan. Veikkaan, että viikon suosituin tatuointi on nuottiavain, sanoo Laura Koski.