1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Oulussa odotetaan Nokian paluuta kännykkäbisnekseen

Nokian aikeet palata matkapuhelinten pariin herättävät Oulussa varovaista toiveikkuutta. Kaupungissa pohditaan, voisiko Nokia perustaa Ouluun uuden matkapuhelinyksikön. Näyttävän paluun ja tuhansien työpaikkojen sijaan realistisin vaihtoehto olisi muutamien kymmenien tai sadan henkilön tuotekehitysyksikkö.

Mikko Merihaara oli Nokian luottamusmiehenä ja olisi valmis palaamaan yhtiön palvelukseen. Kuva: Jarno Tahvanainen / Yle

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ilmoitti aikeista palata matkapuhelinten pariin viime kuussa saksalaisen Manager Magazin -talouslehden haastattelussa. Nokia voi tuoda oman älypuhelimensa markkinoille aikaisintaan reilun vuoden kuluttua syksyllä, kun Microsoftin kanssa sovittu karenssiaika päättyy.

Nokia koetaan Oulussa edelleen houkuttelevana työnatajana, vaikka suurin osa Nokian ja sittemmin Microsoftin kännyköiden parissa työskennelleistä on jo löytänyt muita töitä, sanoo Nokian palveluksessa 13 vuotta ollut ja ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmiehenä toiminut Mikko Merihaara.

– Jos minulta kysyttäisiin, niin saisin Nokialle kuukaudessa sata henkilöä töihin, joilla on yhteensä tuhannen vuoden kokemus matkapuhelinten kehittämisestä.

Jos minulta kysyttäisiin, niin saisin Nokialle kuukaudessa sata henkilöä töihin, joilla on yhteensä tuhannen vuoden kokemus matkapuhelinten kehittämisestä.

Mikko Merihaara

Matkapuhelinyksikkö voisi hyödyntää verkkoyksikköä

Myös Oulun kaupungin elinkeinoliikelaitoksessa BusinessOulussa Nokian suunnitelmia seurataan mielenkiinnolla.

– Nokia on edelleen Oulun suurin yritys verkkotoimintoineen, joten se voisi saada yksiköistä synergiaetua, pohtii BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Merihaara arvio, että mikäli tuotteet halutaan suunnitella Suomessa, on yrityksen palkattava lisää henkilökuntaa. Ensimmäisen tuotteen voisi saada markkinoille pienelläkin työntekijämäärällä.

– Ihan muutaman kymmenen hengen porukka pääsee alulle, mutta jos puhutaan tuoteperheestä, esimerkiksi jos aletaan tekemään älykelloa, tablettia siihen samaan yhteyteen, niin sitten saatetaan puhua jostakin noin sadan henkilön tuotekehitysyksiköstä, Mikko Merihaara arvio.

Kännyköiden kehitys Oulussa jatkuu

Puhelinten kehittäminen Oulussa ei loppunut Nokian ja Microsoftin lähtöön. Esimerkiksi venäläisomisteinen Yotaphone suunnitellaan Oulussa.

Eräs aasialainen taho meni Piilaaksoon ja halusi tehdä tietyntyyppisen tietotekniikkalaitteen. Hän kävi viidessä eri paikassa Piilaaksossa ja siellä kahdessa paikassa ehdotettiin, että tämän tuotteen paras paikka toteuttaa on Oulu.

Juha Ala-Mursula

Kaupunkiin on tullut viime vuosina myös runsaasti muita pienempiä ict-alan yrityksiä. Juha Ala-Mursula kertoo, että uusia yrityksiä on luvassa lisää.

– Kuukausi, kaksi sitten eräs aasialainen taho meni Piilaaksoon ja halusi tehdä tietyntyyppisen tietotekniikkalaitteen. Hän kävi viidessä eri paikassa Piilaaksossa ja siellä kahdessa paikassa ehdotettiin, että tämän tuotteen paras paikka toteuttaa on Oulu. Nyt tämä taho on nyt tulossa Ouluun.

Oulussa yrityksiä houkuttelee osaaminen ja myös saatavilla oleva työvoima. Microsoft lopetti yksikkönsä viime syksynä ja vielä jäljellä olleet 500 työntekijää saivat lähteä. Vielä viime vuosikymmenen puolella Nokian puhelimet työllistivät Oulussa 2500 henkilöä ja alihankinta saman verran. Ict-alan mullistuksessa vaille työtä on jäänyt noin 700 henkilöä.

Nokialta ei haluttu tässä vaiheessa kommentoida yhtiön suunnitelmia.