Kreetalla pelätään lisäsäästöjä – neuvottelujen jatkuminen tuo uutta toivoa

Kreikan sunnuntaisen kansanäänestyksen tulos merkitsee monelle paikalliselle uutta mahdollisuutta maan talouden pelastamiseksi lainaohjelman avulla. Sen sijaan eroa eurosta tai jopa EU:sta äänestystuloksen ei ajatella tarkoittavan.

Ulkomaat
Kreikkalaiset jonottivat pankkiautomaatille Kreetan Plakassa sunnuntaina.
Kreikkalaiset jonottivat pankkiautomaatille Kreetan Plakassa sunnuntaina.Aki Karjalainen / Yle

Kreetalla 70 prosenttia äänesti sunnuntaina Kreikan lainaohjelmaa vastaan. Vaikka monessa muussa EU-maassa kansanäänestyksen tulosta pidettiin pettymyksenä, saarella sijaitsevan Hanian ympäristössä äänestystulos otettiin vastaan positiivisena käänteenä Kreikan lainaneuvotteluissa.

Paikallisten asukkaiden kanssa keskusteluja käynyt Yle Kainuun ja Yle Oulun päällikkö Aki Karjalainen kertoo, että kreikkalaiset kokivat äänestävänsä enemmän leikkausten jatkumisesta kuin maan lainaohjelman hyväksymisestä.

– Yksikään paikallisista, joiden kanssa olen keskustellut, ei kokenut ei-äänen antamista kannanottona eurosta luopumiseen tai ylipäätään EU-vastaiseksi, Karjalainen sanoo.

Yksikään paikallisista, joiden kanssa olen keskustellut, ei kokenut ei-äänen antamista kannanottona eurosta luopumiseen tai ylipäätään EU-vastaiseksi.

Aki Karjalainen

Ei-ääni annettiinkin nimenomaan liian tiukaksi koetun säästökuurin jatkamiselle.

– Täällä koetaan, että säästöt ovat menneet jo liian pitkälle. Jos omassa lähipiirissä on työttömyyttä tai toimeentulo on muuten tiukilla, suhtatuminen lainaehtoihin on jyrkempää.

Myös Kreikan entisen valtiovarainministerin eroa kiiteltiin. Paikallisten silmissä Gianis Varoufakisin siirtyminen syrjään ministeripestistä oli henkilökohtainen uhraus sen eteen, jotta Kreikalla olisi paremmat lähtökohdat lainaneuvotteluissa.

Euro tärkeä turismille

Kreikan lainaehtoihin on väläytelty sisällytettäväksi myös matkailuun liittyviä veronkorotuksia. Niihin suhtaudutaan hyvin nihkeästi turismista pääosin elantonsa saavalla alueella.

– Moni on huolissaan siitä, että veronkorotukset nostaisivat hintoja, minkä kautta työpaikat vähenisivät ja lopulta Kreikan kilpailukyky matkailukohteena heikkenisi.

Juuri turismin vuoksi Hanian seudulla suhtaudutaan myönteisesti euroalueeseen kuulumiseen. Turistit saavat nostaa käteistä rajoituksetta ja matkailijat halutaan vakuuttaa siitä, että Kreikassa lomailu on mahdollista ja turvallista tälläkin hetkellä.

– Huoli siitä, kuinka kauan raha riittää, on kuitenkin paikallisten keskuudessa suuri, Karjalainen sanoo.