Taksiliitto vaatii puuttumista Uberin toimintaan – Poliisihallitus: ”Valvonnan oltava tasapuolista”

Suomen Taksiliitto toivoo Suomen viranomaisilta yhtä päättäväisiä toimia luvattomien taksikyytien kitkemisessä kuin muissa Euroopan maissa. Poliisihallituksen mukaan valvonta kuuluu poliisin tehtäviin, mutta sen on oltava tasapuolista.

Kotimaa
Henkilö käyttää Uber-sovellusta älypuhelimella.
Peter Schiazza / Uber

Suomen Taksiliitto vaatii viranomaisia puuttumaan luvattomaan liikenteen harjoittamiseen. Erityisesti Taksiliiton tulilinjalla on amerikkalainen Uber-yhtiö, jonka UberPOP-palvelu on ollut viime aikoina vaikeuksissa monen maan lainsäädännön kanssa. Suomessa Uber-kyytien ajaminen vaatii liikenneluvan.

– Kentältä on havaintoja ja internetistä voi selvittää, että on tällaista liikennettä, jossa kuljettajilla ja mahdollisilla yrittäjillä ei ole lupia, alan koulutusta tai osaamispohjaa. He eivät myöskään välttämättä välitä verovelvollisuuksista, eläkemaksuista tai korkeammista liikennevakuutusmaksuista. Jos tällaista toimintaa ilmenee, on siihen puututtava, Taksiliiton viestintäpäällikkö Sakari Lauriala sanoo.

Liitto toimitti Poliisihallitukselle maaliskuussa toimenpidepyynnön luvattoman liikenteen harjoittamiseen liittyen. Laurialan mukaan liitto odottaa edelleen tuloksia.

Poliisiylitarkastaja Risto Lammi Poliisihallituksesta kertoo Taksiliiton olleen heihin yhteydessä. Hän sanoo henkilöliikenteen valvonnan kuuluvan kiistatta poliisin tehtäviin, mutta korostaa valvonnan tasapuolisuuden vaatimusta. Yhtä toimijaa ei voida nostaa tikun nokkaan.

Uber vastatuulessa monissa maissa

Taksiliitto haluaisi viranomaisilta länsinaapurista tuttuja otteita.

– Ruotsissa liikenneviranomainen totesi äskettäin UberPOP-palvelun olevan ilmiselvästi taksitoimintaa, joka edellyttää viranomaislupia sekä yritykseltä että kuljettajilta. Siellä asia otetaan paljon vakavammin, Lauriala sanoo.

Uber on törmännyt ongelmiin monissa Euroopan maissa. Ranskassa Uber on todettu laittomaksi ja yhtiön toiminta johti ammattikuskien mielenosoituksiin, jotka yltyivät levottomiksi. Viime viikolla yhtiö ilmoitti vetäytyvänsä maasta.

Lauriala korostaa, että Taksiliitto ei vastusta digitalisaatiota, uusia palveluita tai älypuhelinsovelluksia itsessään.

– Kannatamme lämpimästi kehitystä ja olemme itse siinä mukana. Sen pitää kuitenkin tapahtua samoilla säännöillä, kuin laillisilla yrittäjillä.