Espanjassa vasemmalta vahva tuki Kreikan Syrizalle – velkojen leikkaaminen kiinnostaa

Espanjassa vasemmistolainen Podemos-puolue tukee Syrizan johtamaa Kreikan hallitusta. Podemosin mielestä hallitus toimiii oikein vastustaessaan lainoittajien vaatimaa tiukkaa talouskuria.

Kreikan kriisi
Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias
Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias pyrkii Espanjan seuraavaksi pääministeriksi.Ballesteros (EPA

Espanjan radikaalivasemmiston Podemos tukee vahvasti Kreikan Syriza-koalition hallitusta ja vaatii euromaita tarttumaan Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin "ojennettuun käteen".

– Se, että kansat puolustavat oikeuksiaan ei ole tavatonta, vaan kyse on arvokkuudesta ja sitoutumisesta demokratiaan, Podemosin puoluejohto sanoo Ranskan ja Italian vasemmistolle sekä hallituksille suunnatussa vetoomuksessa Kreikan kansanäänestyksen jälkeen.

– Kuunnelkaa äänestäjiänne, muuttakaa suuntaa; tarttukaa käteen, jota teille ojentaa Alexis Tsipras. Ellette luovu talouskurin linjasta, kääntävät teidän omat kansanne selkänsä teille ja puolueillenne, Podemos-johto varoittaa.

Se, että kansat puolustavat oikeuksiaan ei ole tavatonta, vaan kyse on arvokkuudesta ja sitoutumisesta demokratiaan

Podemosin johto Kreikan tilanteesta

Podemos yhdistää vasemmistoa

Podemos on hyvin nopeasti noussut Espanjassa asemiin, joista se odottaa pääsevänsä keskeiseen rooliin maansa hallituspolitiikassa. Parlamenttivaalit ovat loppuvuonna, luultavimmin joulukuussa.

Vaaleissa vasemmisto pyrkii voimansa yhdistämällä syrjäyttämään Espanjaa johtavan oikeiston kansanpuolueen.

Podemosin 36-vuotias, poninhäntätukkainen puoluejohtaja Pablo Iglesias jättää piakkoin euroedustajan paikkansa pyrkiäkseen Espanjan pääministeriksi.

Podemos ja sosialistit yhteistyöhön

Ennusteiden mukaan tosin sosialistit säilyvät yhä suurimpana vasemmistopuolueena, mutta tarvitsevat Podemosin tukea hallitakseen.

Toukokuun paikallisvaalien jälkeen sosialistipuolueen tuore johtaja Pedro Sanchez on selkeästi lähtenyt yhteistyöhön Podemosin (ja sitä lähellä olevien ryhmittymien) kanssa kaikkialla, missä siten on pystytty syrjäyttämään vallasta kansanpuolue.

Paikallisvaaleissa kansanpuolue kärsi raskaat tappiot käytännössä kautta maan.

Valtakunnantasolla Iglesias asettaa kuitenkin tiukkoja ehtoja yhteistyölle. Hän vaatii muun muassa, että Sanchezin on korjattava Kreikka-kantaansa, jonka mukaan Kreikan tulisi noudattaa euromaiden sääntöjä.

– Kätemme pysyy ojennettuna (sosialistipuolue) PSOE:lle, mutta näemme asenteen, joka on liian lähellä talouskriisiin syyllisten kantoja, Podemos-johto kritisoi.

– Eurooppalaisen sosialidemokratian on kyettävä suunnanmuutokseen, ja siinä olemme valmiita tukemaan, Podemos kannustaa koko EU:n vasemmistoa yhteisrintamaan velkakriisin tuomaa talouskuria vastaan.

Eurooppalaisen sosialidemokratian on kyettävä suunnanmuutokseen

Podemosin johto

Velkajärjestely myös Espanjalle ?

Kreikan kansanäänestystä seurattiin Espanjassa hyvin tiiviisti, tv-kanavien suorilla lähetyksillä sekä Kreikasta että studioista.

Studiokeskusteluissa oli mukana Podemosin ja siihen osittain sulautuneen vanhan kommunistiliikkeen IU:n edustajia, jotka miltei avoimesti kannattivat Kreikan vaatiman velkojen anteeksiannon kaltaista menettelyä myös Espanjalle - ja Portugalille.

Portugalissa on parlamenttivaalit jo syyskuussa. Myös siellä säästölinjaa vastustava vasemmisto saattaa nousta valtaan neljä vuotta kestäneen oikeistokauden jälkeen.

Espanja ja Portugali ovat oman säästö- ja uudistuspolitiikkansa takia ajaneet euroryhmässä samaa ruodussa pysymistä Kreikalle.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi kuitenkin nyt maanantaina tv-haastattelussa, että neuvotteluja Kreikan kanssa on jatkettava niin, että sopimukseen päästään nopeasti.

– Näin ei voi jatkua, Rajoy sanoi.

Podemos-johtaja Iglesias kommentoi siihen heti, että Rajoy näyttää pehmentäneen sävyä. Kreikan kansanäänestyksen ei-tuloksen edessä.