Oman Kreikka-tukipaketin kerääminen ostoskoriin ei helpota helleenien tilannetta

Viime vuonna Kreikasta tuotiin Suomeen eniten erilaisia rautaseoksia. Kokonaisuudessaan tuonnin arvo oli 176,8 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kreikkalaisten avustaminen feta-juustoa ja oliiveja popsimalla tai oúzoa ja metaxaa litkimällä ei todennäköisesti tuota toivottua tulosta. Tunnetuimmat kreikkalaistuotteet muodostavat vain pienen osan Kreikan tuonnista Suomeen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Kreikasta tuonnin arvo on vaihdellut vajaasta 100 miljoonasta eurosta reiluun 200 miljoonaan euroon vuodessa. Viime vuonna Kreikan tuonnin arvo oli yhteensä 176,8 miljoonaa euroa.

Oliiviöljyn ja anisviinan sijaan eniten Kreikasta Suomeen tuodaan erilaisia rautaseoksia. Viime vuonna niiden euromääräinen osuus koko Kreikan tuonnista oli lähes 60 prosenttia.

Kreikkalaiset elintarvikkeet ovat tuontilistalla vasta kolmantena, heti turkisnahkojen jälkeen. Merkittävimmän elintarvikeryhmän muodostavat hedelmät ja kasvikset, joita Kreikasta tuotiin viime vuonna Suomeen yhteensä 15 miljoonan euron arvosta. Juustoja ja öljyjä tuotiin yhteensä 5,2 miljoonan euron edestä.

Kreikkalaistuotteiden osuus kauppojen kokonaistarjonnasta on pieni, eikä niiden menekissä ole kaupparyhmien mukaan viime vuosina tapahtunut suurempia muutoksia.