Ex-kansanedustaja palkkatukirahan loppumisesta: "Väärät asiat määrittävät ihmisen kohtaloa"

Palkkatukirahan loppuminen huhtikuussa kismittää Vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Anne Huotaria, joka sanoo palkkatuen olevan joskus ratkaiseva askel työttömän matkalla kohti avoimia työmarkkinoita.

Kotimaa
Kolikoita kädessä
Derrick Frilund / Yle

Vuosina 1995–2007 kansanedustajana toiminut Anne Huotari (vas.) sanoo palkkatukirahan loppumisessa suurimman ongelman olevan jo suunniteltujen työllistymispolkujen katkeaminen.

– Mielestäni kuhunkin tilanteeseen juuri sille henkilölle on löydettävä sopiva ratkaisu, joka johtaa avoimille työmarkkinoille. Jollekin se on palkkatuki, jollekin vaikka kuntouttava työtoiminta. Mutta tässä tilanteessa, kun palkkatukiraha on valtiolta loppunut, suurin ongelma on se, että nämä yksilölliset työllistymissuunnitelmat katkeavat, kertoo Huotari.

Anne Huotari toimi Paltamon työllisyyskokeilun viimeisen parin vuoden ajan toiminnanjohtajana ja sanoo, että työllisyystoimien tulee olla pitkäjänteisiä.

– Ei voi olla niin, että yhtäkkiä pitää muuttaa suunnitelmaa sen vuoksi, että rahat eivät riitä. Väärät asiat määrittävät ihmisen kohtaloa, kun rahoituksen saamisen näkökulma on tärkeämpi kuin se, mikä työllistämistoimi olisi sopivin kenellekin.

Anne Huotari
Entinen kansanedustaja Anne Huotari.Hanne Kinnunen / Yle

Yritykset ja yrittäjät myös vaikeuksissa

Anne Huotari ymmärtää myös yrittäjien ja yhdistysten vaikeudet palkkatukirahojen loputtua.

– Yrittäjä palkkaa työntekijän silloin kun tarvitsee työvoimaa, ja jos työllistämisrahaa ei silloin ole, menee se työpaikka sivu suun. Myös yhdistys pystyy tarjoamaan mielekästä työtä, ja saamani palautteen mukaan monessa yhdistyksessä mietitään palkatun henkilökunnan tilannetta, Anne Huotari kysyy.

On ikään kuin kunnan ja valtion välinen sopimus, että kunta hoitaa valtion työllistämistehtävää.

Anne Huotari

– On ikään kuin kunnan ja valtion välinen sopimus, että kunta hoitaa valtion työllistämistehtävää, ja yhdistyksethän hoitavat osittain yhdessä kunnan kanssa tätä tehtävää. Nyt valtio jättää rahoitusosuutensa palkkatuen muodossa maksamatta.

Huotarin mukaan kunnat kustantavat puolet työttömälle maksetusta työmarkkinatuesta, kun tämä on ollut työttömänä yli 300 päivää ja 70 prosenttia kun työttömyys on kestänyt yli 1 000 päivää.

– Summat ovat satoja miljoonia, ja olisi järkevää kierrättää noita rahoja siihen tarkoitukseen kuin ne on tarkoitettukin – työllistämiseen ja palkkatukirahaan.