Kun kriisistä tuli arkea – neljä tarinaa Kreikan hädästä

Missä Kreikan kriisi on? Sitä ratkotaan Brysselissä ja pääkonttoreissa, kansainvälisillä puhelinlinjoilla ja lehtien sivuilla. Hätä ja kipu ovat kuitenkin siellä, missä 11-miljoonainen kansa elää arkeaan. Keräsimme tarinoita eri paikoista.

Ulkomaat
Kreikkalainen leipomo.
Kreikassa apteekeista loppuvat lääkkeet ja eläkeläiset joutuvat hakemaan maan suurimmasta leipomosta ilmaiseksi jaettavaa leipää. Ensimmäisenä päivänä 15 000 ihmistä haki leipää leipomon Ateenan myymälöistä.

Sairaala: Aspiriinia sydämelle

Theodoros Giannaros johtaa sairaalaa maassa, jossa sydänvikoja hoidetaan särkylääkkeillä.

– Kuvittele, että ihmisillä ei ole rahaa ostaa lääkkeitä. Sen sijaan, että he saisivat tarvitsemansa sydänlääkkeet, he ottavat aspiriinia. Se on halpaa, mutta se ei auta sydänvikaan.

Lääkkeitä myös uupuu ympäri maata. Naxoksen saarella apteekit on hamstrattu tyhjiksi.

– Meiltä puuttuu diabetes-, dementia- ja sydänlääkkeitä sekä jotain rokotteita. Meillä ei ole rahaa maksaa maahantuojille ostaaksemme niitä lisää, kertoo apteekin työntekijä Maria Matzourani.

Kreikkalainen apteekki.
Naxoksen saarella sijaitsevasta apteekista ovat loppumassa esimerkisi diabetes-, dementia- ja sydänlääkkeet, koska apteekki ei pysty maksamaan maahantuojille.Reuters-tv

Leipomo: Leipää, ei jonoja

– Elämä on hyvin vaikeaa, kuten näet. Me seisomme jonoissa, sanoo valkohiuksinen mies leipomon tiskillä.

Hän on Thomas, 90, joka hakee ilmaista leipää ateenalaisesta leipomosta. Jonoa ei tiskillä kuitenkaan ole – Thomas puhuu pankeista. Leipää tullaan hakemaan häveliäästi.

– Ensimmäisenä päivänä 15 000 ihmistä tuli leipomoihimme ympäri Ateenaa. Me emme ole nähneet jonoja. Ihmiset tulevat huomaamattomasti. He ovat ujoja, kertoo Venetis leipomon johtaja Panagiotis Monemvassiotis.

Venetis, yksi Kreikan suurimmista leipomoista, on päättänyt lahjoittaa ilmaista leipää eläkeläisille, työttömille ja köyhille.

Ravintola: Minne kaikki menivät?

Turismista elävät pelkäävät, että kukaan ei enää tule.

– Tuntuu kuin olisi tammikuu. Kaduilla ei ole ketään, kuin olisi talvi, sanoo kaupan omistaja Stefania Ateenassa.

Kreikkalaisia ravintolassa.
Monet ravintolat vaativat asiakkailta käteismaksun, koska ne eivät voi nostaa kortilla maksettujen laskujen rahoja pankeista.Reuters-tv

Viime päivinä on ollut hiljaista. Naapurikauppiaat ja hotellinpitäjät sanovat, että varauksia on peruutettu pitkin viikkoja.

– Juuri kun lomakausi alkoi, pankit menivät kiinni ja turistien määrä laski. Asiakkaat epäröivät. Kaikki tuntuvat odottavan jotain, pohtii ravintoloitsija Spiros Bairaktaris.

Myös saarilla hiljaisuus kasvattaa epävarmuutta.

– Viime hetken varauksia ei enää tule. Myös syksy näyttää hiljaiselta, kiinnostusta ei ole, kertoo myös Naxoksen matkailusta vastaava Dimitris Lianos.

Pankkiautomaatti: Kun rahaa ei tule

Automaateilla on jono. Pankkien ovet ovat kiinni, paitsi niiden harvojen, jotka palvelevat kortittomia eläkeläisiä. Juuri kukaan jonossa ei enää jaksa puhua asiasta. Siitä, että rahaa ei tule. Ateenan kadulla nimettömät ohikulkijat kertovat omia totuuksiaan.

– Mitä voimme tehdä? Ainoastaan olla kärsivällisiä.

– Jos EKP jatkaa vallankaappaustaan, pankit eivät aukea.

– En halua sanoa mitään rumaa. Rakastan maatani. Valitettavasti hallitus on ajanut sen tuhon partaalle, sanoo Nikos.

Kreikkalaisia jonottamassa pankkiautomaatilla.
Ihmiset jonottivat pankkiautomaatille nostaakseen käteistä. Jotkut asiantuntijat epäilevät, että automaateista loppuvat rahat jo tiistaina.Reuters-tv

Pavlos Christou on insinööri. Hänkin uskoo, että maltti on ainoa, johon nyt voi luottaa.

– On ihme, jos pankit aukeavat. En usko, että niin tapahtuu. Tarvitaan siirtymävaihe, jotta ihmisten luottamus palaa eikä pankkeja tyhjennetä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset