Suomen eteläisin susipentue yli sataan vuoteen tallentui kameralle

Salon ja Raaseporin rajaseudulla on havaittu tiettävästi ensimmäinen susipentue yli sataan vuoteen. Kyseessä on aiemmin alueella oleskelleen susiparin pentue. Samalla kyseessä on Suomen eteläisin susireviiri.

Raaseporin metsästysseuran riistakameraan tallentui kuva neljästä sudenpennusta heinäkuussa 2015. Kuva: Suomen Metsästäjäliitto

Raaseporin tienoilla on havaittu tiettävästi ensimmäinen susipentue yli sataan vuoteen. Salon ja Raaseporin rajaseuduilla noin vuoden ajan vaellellut susipari on mitä luultavimmin saanut ainakin neljä pentua, sillä pari viikkoa sitten paikallisen metsästysseuran riistakameraan tallentui kuvia neljästä pennusta. Nyt havaitut pennut ovat tämänvuotisia. Susipari ja pennut muodostavat nyt susilauman, jonka myötä alue toimii uutena susireviirinä.

– Tämä on tyypillistä susiparin käyttäytymistä, ensin ne vaeltelevat pari vuotta ja sitten tekevät pentuja, ja asettuvat elämään laumana tietylle alueelle, Suomen metsästäjäliiton järjestövastaava Teemu Simenius kertoo.

Simeniuksen mukaan yksittäisiä susia vaeltelee vielä etelämpänä, vaikka nyt havaittu pentue onkin eteläisin sataan vuoteen.

– Kyllähän niitä tuolla jolkottelee etelässäkin. Hankoniemenkin halki on tainnut susi joskus juosta, Simenius sanoo.

Sutta ei tarvitse ampua

Suomen Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen on pentueesta riemuissaan.

– Se on kuin ihmisperheessä, jossa on kauan toivottu lasta. Suurempaa iloa ei olekaan. Toivon, että poikue voi hyvin ja että Etelä-Suomi saa lisää susia.

Jos ja kun kanta kasvaa, Etelä-Suomen tulee Kurosen mukaan yksinkertaisesti ottaa haaste vastaan. Susia ei tarvitse ampua. Ne oppivat etelässä varomaan ihmisiä muutenkin.

– Kun ne juoksevat tuolla autojen välissä, ne kyllä oppivat ihmisaroiksi nopeasti, Kuronen sanoo.

Salon ja Raaseporin alueella ei ole tapahtunut susien takia yhtään koira- tai kotieläinvahinkoa. Suomen Metsästäjäliitto arvioi, että syynä on on tienoon tiheä peura- ja hirvikanta. Alueella on myös laajoja yhtenäisiä metsiä.

Lisätty 7.7.2015 kello 15.40: Timo Simeniuksen ja Ilpo Kurosen haastattelu ja muutettu otsikosta "Suomen eteläisimmät sudet yli sataan vuoteen vaeltelevat Raaseporissa" nykyiseen otsikkoon sekä poistettu ingressistä termi "susipari", sillä kyse on vain Suomen eteläisimmästä susipentueesta.