1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukat

Kylmä kesä on jatkanut kesäkukkien sesonkia viikoilla

Viileä alkukesä on jatkanut kesäkukkasesonkia viikoilla eteenpäin. Alueen puutarhoilta ja myymälöistä kerrotaan, että tänä kesänä kukkia on myyty pari-kolme viikkoa normaalia pidempään.

kukat
Puutarhuri Eila Kinnunen huolehtii myytävistä kukista
Kati Siponmaa / Yle

Osa asiakkaista on alunperinkin siirtänyt kukkien istuttamista tavanomaista myöhemmäksi, mutta osa on joutunut hakemaan uudet kukat, kun ensimmäiset istutukset ovat vaurioituneet kylmyyden ja sateiden vuoksi, kertoo puutarhayrittäjä Esa Vanhatalo.

Vanhatalon kasvihuone Keminmaan Länsikoskella
Vanhatalon kasvihuoneissa alkaa olla jo tyhjää tilaa. Jäljellä olevista kukista on tehty amppeli-istutuksia.Kati Siponmaa / Yle

– Jos kukkien määrää vertaa, niin yleensä juhannusviikolla on oltu samassa, missä ollaan nyt heinäkuun ensimmäisellä viikolla, että kaksi viikkoa ollaan myöhemmässä, pitkän linjan puutarhayrittäjä toteaa.

Kemin keskustassa sijainnut Vanhatalon kaupunkimyymälä oli avoinna heinäkuun ensimmäiseen lauantaihin saakka. Nyt Keminmaan Länsikoskella sijaitsevalta puutarhalta myydään vielä suoraan jäljellä olevia kukkasia.

– Tosi paljon on ollut asiakkaita, jotka tulivat juhannuksen jälkeen ja sanoivat, että pihakukat ovat vielä kaikki laittamatta ja istuttivat sitten niistä, mitä oli vielä jäljellä.

Vanhatalolla on tehty vielä amppeliasetelmia esimerkiksi viimeisistä jäljelle jääneistä miljoonakelloista.

Huolenpitoa ja nyppimistä

Kemissä ja Torniossa Tampereen Säästö-Texin yhteydessä sijaitsevissa puutarhamyymöissä käy vielä kuhina. Kemin liikkeessä työskentelevä puutarhuri Eila Kinnunen sanoo heinäkuun toisen viikon alkajaiksi tulleen vielä kymmenkunta kärryllistä uusia kesäkukkia myyntiin.

– Ennen juhannusta oli niin koleaa, että asiakkaat vähän pelolla laittoivat kukkia ja nyt laitetaan sitten lisää. Ensiostajiakin on juhannuksen jälkeen ollut.

Kinnunen kehuu kukkasten olevan hyvässä kunnossa, vaikka sesonki on jo pitkällä.

– Tosi hyvässä kunnossa ovat. Niinkuin jokainen omallakin pihalla hoitaa kukkiaan; kastelee ja nyppii, niin sama homma on täällä.

Lue seuraavaksi