Puolan EU-linja kiristymässä – ei euroon lähivuosina

Puolan uusi hallinto aikoo vastustaa myös päästösäännöksiä, jotka rajoittaisivat kivihiilen polttoa.

Ulkomaat
Puolan presidentti Andrzej Duda virkaanastujaisissaan.
Puolan presidentti Andrzej Duda.Jacek Turczyk / EPA

Puola liittyy euroon vain kansanäänestyksen tuloksena. Vastavalitun presidentin Andrzej Dudan neuvonantaja on antanut ymmärtää, että Puolan tulevan presidenttikauden aikana maan EU-linja kiristyy.

Puolan presidentinvaaleissa toukokuussa yllätysvoittoon kirinyt Andrzej Duda edustaa vanhoillista ja EU-kriittistä Laki ja oikeus -puoluetta. Dudan ulkoasioiden neuvonantaja Krzysztof Szczerski antoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa myös ymmärtää uuden hallinnon vastustavan päätösvallan siirtymistä Brysseliin.

Vuonna 2004 Euroopan unioniin liittynyt Puola on sitoutunut liittymään tulevaisuudessa myös euroryhmään. Szczerskin mukaan tämä ei kuitenkaan tapahdu Dudan kauden aikana.

– Omasta valuutasta luopumisen on oltava valtion oma päätös, Szczerski sanoi lisäten, että päätökseen tarvitaan kansanäänestys.

Mielipidemittausten mukaan puolalaiset vastustavat tällä hetkellä zloty-valuutan hylkäämistä ja euroon liittymistä.

Puola on aiemmin ollut eurooppalaisen integraation puoltaja ja se on hyötynyt suuresti sekä eri EU-tuista että vapaasta liikkumisesta. Konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on kuitenkin muuttamassa Puolan EU-politiikkaa. Puolueen odotetaan siirtyvän lokakuun tulevissa parlamenttivaaleissa oppositiosta hallitukseen.

Kivihiilestä riippuvainen Puola vastustaa EU:n vihreitä säännöksiä

Puola on Euroopan unionin suurin itäinen talous. Sen sähkön saanti on täysin riippuvainen kivihiilen tuotosta ja käytöstä, ja on siksi vastustanut useita EU:n yrityksiä saada Euroopan päästöt laskun suuntaan.

Szczerskin mukaan presidentti Dudan hallinto tulee olemaan edeltäjäänsä "päättäväisempi" vastustaessaan Puolan taloutta haittaavaa päästöpolitiikkaa. Hänen mukaan Puola aikoo taistella niitä EU:n vihreitä säännöksiä vastaan, jotka pakottaisivat maan polttamaan vähemmän kivihiiltä.

Neuvonantaja Szczerski lupailee myös vahvempaa puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Tavoitteena on perustaa Puolaan vakinainen yhdysvaltalais-puolalainen sotilastukikohta.

Lähteet: Reuters