Nuoria naisia houkutellaan nyt "mustalle puolelle" – konkarit eläköityvät

Nuohousala on harvinaisen miesvaltainen: Suomen 900 nuohoojasta vain parikymmentä on naisia. Yksi heistä on kuopiolainen Päivi Haapea, joka ei ole joutunut pettymään vaihdettuaan uuteen ammattiin.

Kotimaa
Nainen puhdistaa ilmanvaihtokanavaa.
Marko Lysinen / Yle

Kuopiolainen Päivi Haapea valmistui kahden vuoden oppisopimuksella nuohoojaksi viime keväänä. Hän toimi fysioterapeuttina vanhustyössä, kunnes alkoi kaivata liikkuvampaa, itsenäistä työtä.

Valinta osui harvinaisen miesvaltaiselle alalle: Suomen 900 nuohoojasta vain parikymmentä on naisia. Haapea on ollut valintaansa tyytyväinen.

– Varsinkin kun saan tehdä sekä mustan puolen työtä että ilmastoinnin puhdistusta, niin olen kyllä viihtynyt, hän kertoo.

Suomessa käytännössä kaikki nuohoojat ja ilmanvaihtotyöntekijät tulevat nykyisin alalle oppisopimusten kautta. Yleensä koulutus on kahden vuoden tiivis jakso nuohousalan yrityksessä. Päivi Haapea kävi opintonsa nuohousalan Virranta-yhtiössä.

Naiset ovat siistejä ja taitavia. He kyllä osaavat tehdä tämän työn hyvin.

Juhani Jyrkiäinen

– Kun joku alalle haluava ilmoittautuu työnhakijaksi, katsomme, mitkä meidän resurssimme ovat, ja jos meillä on tarvetta, teemme kiinteän oppisopimuksen, joka tarkoittaa sitä, että henkilö on sekä teoriassa että käytännön töissä meillä oppisopimuksen ajan, kertoo toimitusjohtaja Petteri Virranta.

"Jotka haluavat tehdä työtä, työllistyvät"

Nuoria naisia ja miehiäkin houkuttaa nuohousalalle varsin varma työpaikka. Toimitusjohtaja Petteri Virrannan mukaan tarvetta uusille nuohoojille on koko ajan, koska konkarinuohoojat eläköityvät ja osa nuoremmistakin vaihtaa muihin töihin.

Suomessa toimii nykyisin noin 900 nuohoojaa. Alalta poistuu vuosittain viitisenkymmentä nuohoojaa.

– Ne, jotka haluavat tehdä työtä, työllistyvät, kiteyttää Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Sekä Virranta että Jyrkiäinen pitävät hyvänä alan vähittäistä naisistumista. Jyrkiäisen mielestä ilmiö on pelkästään positiivinen.

– Tiedämme entuudestaan, että naiset ovat siistejä ja taitavia. He kyllä osaavat tehdä tämän työn hyvin.

Nuohous perustuu lakiin ja asetuksiin

Suomen nuohoojista runsaat 400 on yksityisyrittäjinä toimivia piirinuohoojia, joiden palkkalistoilla puolestaan on saman verran työntekijöitä. Kunnallisia nuohouslaitoksia on yksi: Sievin kunnassa.

Pelastuslaitos voi hoitaa nuohouksen itse, se voi määrätä piirinuohoojan tai vapauttaa nuohouksen kokonaan kilpailulle. Suurimmassa osassa maata toimii nykyisin piirinuohouspohjainen järjestelmä, sopimuspohjainen nuohous on toteutettu Keski- ja Itä-Uudellamaalla ja osassa Etelä-Karjalaa. Välillä nuohouksen järjestämistavoista on käyty kiivaitakin otteluita ja menty jopa oikeuteen.

Nuohous Suomessa perustuu pelastuslakiin ja -asetukseen. Rakennuksen omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan sekä ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot huolletaan ja puhdistetaan määrävälein.