Ekomatkailija suuntaa lähelle – kotiseudultakin voi löytyä yllättävä helmi

Ekomatkailija suosii tänä kesänä kotikulmia. Kukkaro ja hiilinjalanjälki kiittävät, kun reissut taittuvat kävellen, pyörällä tai autolla vain pikku pyrähdyksinä. Kokkolan lähialueella voi esimerkiksi piipahtaa jopa "pyramidin" raunioilla. Myös matkailuprofessori vahvistaa lähimatkailun olevan nosteessa.

Hästöskatassa Luodon-Öjanjärven rannalla voi uida ja pelata rantalentistä. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Kotiseutukiinnostus näyttää levittäytyvän sosiaalisesta mediasta myös oikeaan elämään. Facebook paljastaa, että moni käy katsomassa esimerkiksi muiden jo bongaamia ja kuvaamia hieman tuntemattomampia paikkoja lähiseudulta.

Yle Keski-Pohjanmaan toimittajat Petra Haavisto ja Kati Latva-Teikari heittäytyivät lähimatkailuun ja kokeilivat reittiä Kokkolan Friisin saari – Öjan kalasatama Bryggan – Knifsundin pyramidi – Luodon-Öjanjärven rannan Hästöskata.

1. Isokari eli Friisin saari

Isokari eli Friisin saari sijaitsee Ykspihlajanlahden lounaisrannalla. Merimaiseman lisäksi saarta hallitsevat rehevät lehtomaiset metsät ja pohjoisrannan kivikkoiset rantaniityt. Lintutornista avautuu laaja näkymä Ykspihlajanlahdelle ja satamaan.

Friisin saaren rannassa on vielä ruosteisia proomuja, vaikka lehtomaista rantaniittyä on siivottu. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Rantavedestä on viime vuosina siivottu ruostuneita proomuja – silti romua riittää vieläkin. Aikoinaan saarella toimi konepaja.

Friisin saaresta löytyy myös iso siirtolohkare. Kuva: Petra Haavisto / Kokkola

Luoteisrannalla on suuri siirtolohkare, jonka luokse pääse helposti pyörätuolillakin pitkospuita pitkin.

2. Öjan kalastajakylä ja Bryggan

15 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta löytyy Öjan kalastajakylä kahviloineen.  Cafe Bryggan on toiminut kesäkahvilana vuodesta 1996.

Cafe Bryggan on kesäkahvilassa häärivät tänä vuonna Emilia Friis (vasemmalla) ja Fanny Haldin. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Tänä kesänä tiskin takana häärivät Emilia Friis ja Fanny Haldin. Brygganilla vietetään kesäisin tunnettuja juhannus- ja kalastajajuhlia.

Öjan kalastajakylästä löytyvät myös pieni vierassatama ja uimaranta hyppytorneineen.

Laiturinomainen kahvilamiljöö Kokkolan Öjassa. Kuva: Petra Haavisto /Yle

3. Knifsundin pyramidi

Kokkolassa Öjamarkettia vastapäätä metsästä löytyy sammaloitunut kivikasa – Knivfsundin pyramidi.

Knifsundin "pyramidin" rauniot sijaitsevat Kokkolan Öjassa. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Lähellä asuva Eivor Kortell kertoi Petralle ja Katille appiukoltaan aikoinaan kuulemansa pyramidin tarinan:  Kauan sitten, kun Öjasta joutui kiertämään ”Kruununkylän” kautta Kokkolaan, nuoret miehet keksivät reissulta palatessaan heittää kiven metsän reunaan. Vähitellen kivistä kasvoi korkea keko. Kiviin on myös kaiverrettu tekstiä. Monta reissua ovat Öjan pojat tehneet.

Eivor Kortellilla on hauska tarina Knifsundin pyramidista. Kuva: Petra Haavisto / Yle

4. Hästöskata

Hästöskata sijaitsee Kruunupyyssä, Luodonjärven rannalla. Edessä näkyvä saari on Skataholmen. Veneellä Hästöskatan koordinaatit ovat La N 63, 741 Long E 22, 858. Skataholmen.  Autolla perille käännytään valtatie kahdeksalta.

Artikkelia on korjattu 9.7.2015. Nimi Gunvor Sorvisto on vaihdettu Eivor Kortelliksi.