Saksalaistutkimus: Rintasyöpä voidaan todeta virtsatestillä

Saksalaisten kehittämä virtsatesti voisi olla laajassa käytössä vuosikymmenen loppuun mennessä. Suomalaisasiantuntija pitää keksintöä mielenkiintoisena, mutta kaipaa lisää näyttöä.   

terveys
Nainen mammografiassa.
Mammografiatutkimus.Mika Kanerva / Yle

Rintasyöpä voidaan yli 90-prosenttisella varmuudella todentaa virtsasta, väittävät Freiburgin yliopistosairaalan tutkijat.

Freiburgin yliopistosairaalan rintasyöpäkeskuksen johtajan Elmar Stickelerin (siirryt toiseen palveluun) työryhmän kehittämä virtsatesti perustuu mikroRNA –molekyyleihin. Nämä molekyylit ohjaavat solujen aineenvaihduntaa.

Molekyylipätkissä näkyy muutoksia, mikäli joukossa on syöpäsoluja. Tutkijoiden mukaan virtsatestistä selviää 91-prosenttisella varmuudella, sairastaako nainen rintasyöpää.

Freiburgin yliopistosairaalan tutkimusryhmä kertoo BMC Cancer -ammattilehdessä patentoineensa virtsatestin.

Artikkeliin perehtyneen HYKS Syöpäkeskuksen professorin ja tutkimusjohtajan Heikki Joensuun mukaan BMC Cancer ei lukeudu aivan alansa arvostetuimpiin julkaisuihin. Niihin päästäkseen saksalaisilla olisi pitänyt olla kattavampi aineisto.

Professori Joensuu ei epäile saksalaisten osaamista, mutta muistuttaa, että Freiburgin tutkimuksessa oli mukana vain 24 rintasyöpädiagnoosin saanutta naista sekä 24 tervettä naista.

– Tämä on liian pieni tutkimus, jolloin siihen voi tulla sattumankin seurauksena vääriä havaintoja. Seuraavaksi pitää tehdä etenevä tutkimus, mihin valitaan huolellisesti tutkittavat eli rintasyöpää sairastavat potilaat ja heille verrokit eli terveet naiset, HYKS Syöpäkeskuksen Joensuu sanoo.

Virtsasta löytyy rintasyöpä, mutta ei sen sijainti

Saksalaistutkijoiden mukaan virtsatesti mahdollistaa rintasyövän varhaisen löytymisen ja sopii myös jatkuvaan seurantaan. Verta tai kudosnäytteitä ei tarvita, jolloin naisten kynnys tulla testeihin on matalampi. Virtsaa testitulokseen tarvitaan vain muutama millilitra.

Pelkkä virtsa ei tietenkään vielä paljasta, kummassa rinnassa tai missä kohtaa syöpä on. Virtsadiagnoosin jälkeen potilas on edelleen tutkittava perinteisin menetelmin. Saksalaiset puhuvatkin ennen kaikkea ennakoivasta menetelmästä, joka ei kasvata tarpeettomasti tutkittavan säteilyannosta tai vahingoita kudoksia.

HYKS Syöpäkeskuksen professori Heikki Joensuu uskoo, että syöpätutkimuksessa saatetaan lähivuosina nähdä huimia harppauksia. Jo nyt hoito on kehittynyt niin paljon, että enää ei ole takavuosien tapaan yhtä kriittistä, miten varhaisessa vaiheessa syöpä todetaan.

– Kaiken kaikkiaan tämä koko alue on hyvin mielenkiintoinen. Voi olla, että tulevaisuudessa syöpädiagnostiikassa siirrytään nykyistä enemmän veri- ja virtsatesteihin, Joensuu toteaa.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään. Vuosittain Suomessa sairastuu noin 4 700 naista ja muutama mies. Rintasyöpään kuolee noin 850 suomalaista vuodessa.

Freiburgin yliopistosairaalan virtsatestin kehittäminen jatkuu nyt toiseen vaiheeseen. Hyväksytty rintasyöpätesti olisi käytettävissä viidessä vuodessa.