Koulukiusaamista, itsetunto-ongelmia – pitkien naisten kokemukset kertovat karua kieltä ulkonäköpaineista

Pitkät pimut tempaisevat kalenterilla koulukiusaamista vastaan. Facebook-ryhmän taustalla on kovia kokemuksia ulkonäköön liittyvistä odotuksista.

Kotimaa
Mervi Hypén (vas.) ja Satu Lindqvist
Mari Siltanen / Yle

Kanna ylpeästi, mitä olet saanut. Ja korosta vielä vähän, vaikka korkeilla koroilla.

Mervi Hypen ja Satu Lindqvist

Mervi Hypen ja Satu Lindqvist ovat pitkänpuoleisia naisia, mutta eivät sen enempää kuin 180- ja 186-senttisiä. Molemmat ovat saaneet kuulla aivan riittävästi ulkonäöstään, jossa ei todellisuudessa ole mitään vikaa.

Pitkät naiset (yli 170 cm) -nimisessä Facebook-ryhmässä monet kertovat vielä kovemmista kokemuksista. Tyypillistä on koulukiusaaminen, joka on alkanut viimeistään kasvuvaiheessa.

Tarinoita on Facebook-ryhmään kertynyt satamäärin. Monen itsetunto on romuna vielä vuosikymmenten päästä. Kokemusten vaihtamisesta on kuitenkin ollut paljon apua.

Vertaistuesta on ollut myös paljon käytännön hyötyä, toteavat Mervi Hypen ja Satu Lindqvist.

– Pitkälle sopivia vaatteita ja kenkiä ei aina löydy kaupasta nurkan takaa, mutta ryhmässä ostovinkit ja vaatevaihto käyttäjältä toiselle kulkevat.

Pituus kääntyy iloksi kalenterikuvissa

Lähiaikoina ilmestyy Pitkät pimut -kalenteri, jolla kerätään varoja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamisen vastaiseen kampanjaan. Mallit ovat tavallisia naisia, joista useimmat kuitenkin pitkiä. Myös joitakin lyhyempiä on mukana vertailun vuoksi. Kuvia on otettu tänä kesänä Tampereella ja Kangasalla.

Vaikka pituuden haittapuoletkin ovat esillä, kalenterin perusilme on iloinen.

– Siitä tulee toivottavasti iloinen ja hauska. Ja että jokaisessa kuvassa olisi jokin oivallus; ei ehkä yllä johonkin tai yltää tosi hyvin. Hyödynnetään sitä, miten pituus on tullut meillä arjessa vastaan, Mervi Hypen ja Satu Lindqvist kertovat.

Mitä neuvoksi niille, jotka miettivät omaa pituuttaan?

– Sille ei mitään voi. Kanna ylpeästi, mitä olet saanut. Ja korosta vielä vähän, vaikka korkeilla koroilla, jos haluat, pitkät ja upeat naiset nauravat.