Kesäloman rahoittaminen opintotuella on opiskelijalle riski – Kela: Omalla vastuulla

Tuhansilta opiskelijoilta loppuvat vuosittain opintotukikuukaudet kesken, minkä vuoksi opintotuen nostamista kesällä kannattaa harkita tarkkaan. Kesätoimeentulon rahoittaminen opintotuella ei kuitenkaan ole kiellettyä tai poikkeuksellista.

ilmiöt
Nuori nainen lukee kirjaa kalliolla.
Sanna Cortés / Yle

Korkeakouluopiskelijoiden opintotuki mahdollistaa sen, että opiskelijat voivat opiskella varastoon ja nostaa opintotukea myös kesälomakuukausilta, myöntää Kelan opintotukiryhmän pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen.

Lomaileva opiskelijaherätti keskustelua ja ihmettelyä Ylen lukijoissa: hän kertoi nostavansa opintotukea myös kesäkuukausina, sillä opintopisteitä oli kertynyt tarpeeksi kuluneen vuoden aikana.

– Kun tällainen ei ole kiellettyä, niin se on sallittua. On lisättävä, ettei se ole kuitenkaan opintotuen tarkoitus. Jos opiskelija arvioi, että opintotukikuukaudet riittävät opiskelujen loppuun asti, niin en minä sitä voi moittia, Lahtinen toteaa.

Vuosittain tuhansilta opiskelijoilta loppuu opintotukioikeus kesken opiskelujen. Kela myöntää opiskelijalle yhdeksän tukikuukautta 60:tä opintopistettä vastaan. Tukikuukaudet eivät yleensä riitä tutkinnon loppuun saamiseen. Varsinkaan, kun tukikuukausien määrää vähennettiin viime syksynä.

– Kannattaa miettiä, onko järkevää käyttää tukikuukausia sellaisina kuukausina, joina opinnot eivät edisty. Aika usein on tilanne, että joutuu kouluttautumaan myös lisää, ja silloin tukia ei ole enää käytettävissä, muistuttaa Lahtinen.

Tulorajojen seuranta omalla vastuulla

Opintotuen käyttö on pitkälti opiskelijan omalla vastuulla. Tukea saa nostaa kesälla, vaikka kesä kuluisikin lomaillessa. Kela ei kiellä toimintaa, mutta ei sitä kuitenkaan suosittele.

Myös tulorajoja pitää seurata itse. Opiskelijalla on velvollisuus käyttää opintotuki vastuullisesti, jotta tutkinto tulee suoritettua siinä ajassa, kun opintotukia voi saada, sanoo Lahtinen.

Kun tällainen ei ole kiellettyä, niin se on sallittua. On lisättävä, ettei se ole kuitenkaan opintotuen tarkoitus.

Ilpo Lahtinen

– Tässä on poikkeuksellisen paljon laitettu vastuuta tuen saajalle. Voi ajatella, että opiskelijat ovat valistuneita ihmisiä, ja opiskeluun liittyy elämän opiskelu ja rahan käytön opiskelu. Kyllä tämän voi nähdä myös kasvatuksellisena asiana.

Kesäkuukausille opintotukea pitää hakea erikseen. Kelalle tulee toimittaa opintosuunnitelma, mutta sen valvonta on kuitenkin hyvin vähäistä.

– Opiskelijoilla tulee usein muutoksia suunnitelmiin. Vaikka on ollut tarkoitus opiskella, niin suunnitelmat eivät aina toteudu. Opintosuoritukset tarkistetaan syksyisin, Lahtinen kertoo.

Asuminen kesätoimeentulon ongelmakohta

Pahimmassa tapauksessa opintotukikuukaudet loppuvat ennen opintojen loppuun suorittamista. Siinä kärsii sekä opiskelija että koko yhteiskunta, sanoo Lahtinen.

Lahtinen kuitenkin muistuttaa, että opintotuki on suuren ihmisjoukon perusturva.

Tässä maassa pitää asua jossakin joka kuussa, mutta opiskelijan asumisen tuki on sidottu opiskeluun. Se on erikoista.

Ilpo Lahtinen

– Opiskelijoiden kesätoimeentulo on Suomessa erikoisesti järjestetty. Tässä maassa pitää asua jossakin joka kuussa, mutta opiskelijan asumisen tuki on sidottu opiskeluun. Se on erikoista. Valtiovalta on siirtänyt tämän väestöryhmän perusturvan rahoittamisen kunnille toimeentulotuen muodossa.

Opintotukea saa vuosittain noin 300 000 opiskelijaa. Tuosta summasta yli puolet ovat korkeakouluopiskelijoita. Monella on kuitenkin myös opintolainaa, joten Lahtinen arvioi opintotukien koskettavan noin puolta miljoonaa suomalaista.