Lappeenrannan kaupunginlahden kerrostalotontti kiistan kohteena

Ainonkatu 29:ssä sijaitsevan kerrostalon tilalle suunnitellaan uutta massiivista kerrostaloa. Tontin omistaja haluaa purkaa nykyisen, 1950-luvulla rakennetun kerrostalon.

kerrostalot
Kerrostalo Ainonkatu 29 Lappeenranta
Krista Karppinen / Yle

Lappeenrannan sataman kupeessa sijaitsevan kerrostalon omistaja haluaa purkaa nykyisen kerrostalon ja rakentaa tilalle huomattavasti suuremman. Uusi kerrostalo olisi vieressä olevia kerrostaloja syvempi ja ulottuisi Kimpisenkadulle.

Uudessa asemakaavassa tontille on mitoitettu rakennusoikeutta lisää 1 080 kerrosneliömetriä. Tällä hetkellä tontilla on rakennusoikeutta 1 120 neliötä, joten rakennusoikeus kaksinkertaistuisi nykyisestä.

Etelä-Karjalan museon amanuenssi Miikka Kurri toteaa viranomaisneuvotteluissa, että rakennusoikeuden lisäämistä ei ole perusteltu kunnolla. Kurri myös ihmettelee, miksi yhden tontin rakennusoikeutta lisätään merkittävästi. Kurri huomauttaa, että Ainonkatu 29 on alueen ensimmäinen 50-luvulla rakennettu kerrostalo, ja se toimi esimerkkinä alueen muille taloille.

Mikäli kaavamuutosta ei hyväksytä, kaupunki voi joutua maksamaan tontin omistajalle 100 000 euroa vahingonkorvausta. Korvaus koskee 60 vuotta sitten tehtyjen kiinteistökauppojen ehtojen rikkomista.

Kaava on parhaillaan nähtävänä. Lausuntojen jälkeen kaava menee syksyllä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.