Aivovammasta kuntoutuva Pekka Hyysalo: ”Kun kaikki tekee vaan hyvää niin hyviä juttuja tapahtuu”

Aivovammapotilaiden kuntoutus on hajallaan ja sattumanvaraista eri puolilla Suomea. Akuuttihoito on kansainvälisestikin huipputasoa, mutta jatkohoito ei. Odottamiseen kyllästynyt Pekka Hyysalo haki Intiasta saakka apua.

Ajankohtainen kakkonen
Pekka Hyysalo
Pekka HyysaloYle

Freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalon elämä kirjaimellisesti pysähtyi viisi vuotta sitten. Hänen hyppynsä epäonnistui ja hän iskeytyi pää edellä maahan. Kypärä halkesi ja Pekka vajosi kolmeksi viikoksi koomaan. Hän sai erittäin vakavan aivovamman.

On erittäin harvinaista, että niin vakavasta aivovammasta selviää hengissä. Lääkäreiden oli vaikea ennustaa saako Pekkaan edes kontaktia koskaan. Pekka on kuitenkin ylittänyt kaikki ennusteet. Hän opetteli ensin nielemään ja siitä lähtien kaiken muunkin.

– Tutkimusten perusteella tiedetään, että noin puolet aivoverenkiertohäiriön saaneista potilaista tarvitsevat ja myös hyötyvät moniammatillisesta kuntoutuksesta. Kuitenkin heistä vain alle puolet saa sitä riippuen Suomen eri kolkista, neurologi Johanna Rellman, Tampereen yliopistollisen sairaalan aivovamma- ja selkäydinvammapoliklinikalta harmittelee.

Teemu Takalan selvittämässä AVH-kuntoutusprojektin loppuraportissa (siirryt toiseen palveluun)todetaan, että Suomessa vain Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä yli 40 prosenttia sairastuneista pääsee tarvitsemaansa moniammatilliseen kuntoutukseen.

Moniammatillisella kuntoutuksella tarkoitetaan sitä, että fysioterapeutti pystyy kuntouttamaan vähintään viitenä päivänä viikossa ja puhe- ja toimintaterapeutit vähintään yhdestä kahteen kertaan viikossa. Lisäksi pitäisi olla saatavilla myös neuropsykologista kuntoutusta.

Huonoimmassa asemassa ilman vakuutusta olevat

Huonoimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole vakuutusta ja jotka ovat perusterveydenhuollon ja Kelan piirissä.

Pekalla ei ollut vakuutusta. Hän pääsi alkuvaiheessa kuntoutukseen, mutta sen jälkeen tuli pitkä tauko. Päätökset maksajasta, kuntoutuksesta ja vammaistuesta kestivät useita kuukausia.

– Siitä on tutkimuksia, että kuntoutus pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain akuuttihoidon jälkeen ja sen pitäisi olla riittävän intensiivistä, Rellman toteaa.

Pekka ei halunnut odotella kuntoutuksen suhteen vaan jatkoi perheensä avustuksella itsensä kuntouttamista. Se on toisaalta pelastanut paljon mutta myös aiheuttanut virheellisiä liikeratoja.

Perustamansa TeamFightbackin avulla Pekka on saanut lahjoituksia ja hakenut apua intialaisen fysioterapeutti Rajul Vasanin metodista. Vasa on tutkinut motoriikkaa ja kehittänyt oman konseptinsa.

Pekka on harjoitellut neljä kuukautta niin, että Vasan on ohjannut häntä Skypen välityksellä. Vasan ei ole ottanut rahaa itse kuntoutuksesta mutta lahjoitusvaroista on maksettu hänen matkansa Suomeen ja majoitus täällä.

– Mun kehon hallinta ja tasapaino on kehittynyt. Ehkä isoin ero on kävelyssä. Katsotaan vuoden päästä, niin uskon olevani uusi ilmestys, Pekka toivoo.

Pekka Hyysalo
Pekka Hyysalo (kesk.) ja Rajul Vasan (oik.)Yle

Rellmanin mukaan Vasanin metodit perustuvat pitkälti kuntoutujan motivoimiseen harjoitella useita tunteja päivässä. Rellman kuitenkin varottelee, että kuntoutujille ei luvata liikoja.

Vasanin konsepti on kuitenkin sopinut Pekalle, koska siinä harjoitellaan useita tunteja päivittäin ja tulokset ovat olleet lupaavia. Äiti yritti saada Pekkaa vielä kaksi vuotta onnettomuudesta uudelleen Käpylän kuntoutuskeskukseen.

– Se ei onnistunut ja siellä (Kelassa) todettiin muun muassa, että koska Pekan onnettomuudesta on kulunut jo kaksi vuotta ja tilanne vakiintunut niin hänen suhteensa ei ole enää kuntoutuspotentiaalia. Kuitenkin tässä kolmessa vuodessa on tapahtunut ihan huikeita asioita, äiti Anja Hyysalo toteaa.

Suomessa on kansainvälisesti huippuluokkaa oleva akuuttihoito aivoverenkiertohäiriöiden, aivo- ja selkäydinvammojen hoidossa. Satsaus kuitenkin vähenee kuntoutuksen jälkeen.

– Se tuntuu kuntoutuslääkärinä aika turhauttavalta, jos ei ole kuntoutusosastoa tai ei pystytä järjestämään riittävän aktiivista avokuntoutusosastoa akuuttivaiheen jälkeen. Minusta se on äärimmäistä rahojen ja resurssien tuhlausta, Rellman toteaa.

Hän jatkaa, että aivot kykenevät muokkautumaan ja luomaan hermoyhteyksiä, kun niitä harjoitetaan aktiivisesti.

– En koskaan unohda yhden selkäydinvammapotilaan sanoja, kun hän poliklinikalla totesi, että ensiavun lääkärit pelastivat hänen henkensä mutta kuntoutuslääkärit pelastivat hänen elämänsä.

Pekka haluaa jakaa muillekin aivovaurioista kärsiville hyvää jakamalla oman tarinaansa.

– Kun kaikki tekee vaan hyvää niin hyviä juttuja tapahtuu.

Ajankohtaisessa kakkosessa lisää Pekka Hyysalosta klo 21.00 TV2:lla ja Yle Areenassa.