Jotain iloa ankeasta säästä: Vesillä säästyy ihmishenkiä

Hukkuneita on huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Tuhansien järvien maassa joka kolmas on uimataidoton.

Kotimaa
Heponselkä sateisena toukokuun päivänä.
Mari Nupponen / Yle

Hukkuneiden määrä Etelä-Savossa on vähentynyt huomattavasti viime vuoteen verrattuna. Kesäkuun loppuun mennessä hukkuneita oli neljä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan heitä oli seitsemän. Suurin syy hukkumisten vähenemiseen lienee kalsea ja sateinen kesä.

– Me puhumme kolmen H:n säännöstä, eli helteestä humalasta ja huolimattomuudesta. Nyt ensimmäistä H:ta ei juuri ole ollut, ja se näkyy tilastoissa, kertoo Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

– Ihan useammankin vuoden aikajänteellä hukkumisia on ollut vähän. Me tietysti toivomme, että se johtuu myös asennemuutoksesta. Pelastusliivit päälle, uidaan rannansuuntaisesti eikä selälle päin, pidetään lapsista huolta, Hiltunen luettelee.

Uimataidot paranevat pikkuhiljaa

Suomalaisten uimataito on pitkällä aikavälillä parantunut, kun lapset ovat päässeet harjoittelemaan uimista sisähallien lämpimiin vesiin. Silti tuhansien järvien maassa uimataidottomia on hämmästyttävän paljon.

– Meidän määritelmä uimataidolle on, että syvään veteen pudonnut ihminen pystyy uimaan 200 metriä, joista 50 metriä selällään. Joka kolmas ei tähän pysty, Hiltunen sanoo.

– Ihmisten uimataidoissa on kyllä paljon petrattavaa.

Kesä on ollut kolea ja järvivedet viileitä kautta Suomen, ja siksi valtakunnallisetkin hukkumisluvut ovat suhteellisen alhaisia. Itä-Suomen vesillä henkensä oli kesäkuun loppuun mennessä menettänyt 11 ihmistä eli kaksi vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa on hukkunut 46 ihmistä, kun viime vuonna heitä oli 65.

– Viime vuonna talvi oli leuto ja paljon ihmisiä putosi jäihin. Siksi luvut olivat vähän tavallista synkemmät, Hiltunen sanoo.