1. yle.fi
  2. Uutiset

Omenan voi pestä astianpesuaineella ja persikan upottaa kiehuvaan veteen – katso appelsiinin kuorimisniksi

Kotitalousopettaja Anneli Rantamäki vinkkaa, miten hedelmät kannattaa käsitellä ja kuoria. Hän kertoo myös, miten tehdään herkullinen vesimelonijuoma ja tarkistetaan avokadon ja mangon kypsyys.

ilmiöt
Kuorittu appelsiini laudalla ja pilkottuja hedelmiä vadissa.
Kotitalousopettaja Anneli Rantamäki näyttää yhden konstin, miten appelsiinin voi kuoria helposti.

Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja ja pitkään kotitalousopettajana toiminut Anneli Rantamäki opastaa, miten hedelmät kannattaisi kuoria ja käsitellä vaikkapa kesäiseen hedelmäsalaattiin.

Jos omenaa ei kuori, se kannattaa pestä huolellisesti tiskiharjalla ja astianpesuaineella.

– Itse tykkään, että omenassa on kuoret. Siinä on hyvät flavonoidit, Rantamäki sanoo.

Jos laittaa omenaa hedelmäsalaattiin, kannattaa valita vihreä omena, sillä se ei mustu salaatissa heti.

Myös banaani mustuu nopeasti, minkä takia se kannattaa laittaa salaattiin viime tingassa. Banaanin kaverit kuitenkin vaikuttavat reaktion nopeuteen.

Itse tykkään, että omenassa on kuoret. Siinä on hyvät flavonoidit.

Anneli Rantamäki

– Jos hedelmäsalaattiin laittaa hapokkaita hedelmiä kuten mandariinia, appelsiinia ja viinirypäleitä, banaani ei tummu niin nopeasti, Rantamäki kertoo.

Rantamäen mukaan banaanin voi laittaa kuorittuna ja pilkottuna kylmään veteen, jotta se ei mustuisi.

Kiivi kuorineen ja hilejuomaa vesimelonista

Karvaisen kiivin kanssa pitää puolestaan olla tarkkana, sillä moni on sille allerginen.

– Jotkut syövät kiivin kuorineen. Itse laitan sen veden alle, harjaan ja kuivaan, niin karva lähtee pois.

Hedelmäsalaatissa vesimeloni on hyvä ainesosa. Anneli Rantamäki kertoo käyttävänsä vesimelonia erityisesti talvella aamupalapöydässä esimerkiksi kurkun sijasta, sillä kotimainen kurkku on hinnoissaan talvisaikaan.

Vesimelonista tulee myös hyvää hilejuomaa.

– Melonia laitetaan blenderiin ja sitten pakastimeen ja käydään välillä sekoittamassa. Siihen saa laittaa sokeria, jos haluaa, mutta ei tarvitse, Rantamäki vinkkaa.

Saako kaupassa puristella ja nuuhkia?

Anneli Rantamäki ihmettelee moniin kauppoihin tulleita kylttejä, joissa hedelmän kohdalla lukee "syöntikypsä".

– Itse mietin, onko se ylikypsä ja kauanko hedelmä on ollut kaupassa. Siitähän ei tykätä, jos hedelmiä kovin kaupassa puristellaan.

Hedelmän kypsyyttä on aika vaikea selvittää kaupassa. Avokadoa voi puristella kevyesti, mutta esimerkiksi mangon kypsyysastetta ei voi päätellä kuoren väristä tai muutenkaan ulkonäön perusteella.

Mangon ja avokadon kypsyyden voi tarkistaa kokeilemalla, irtoaako hedelmän päässä oleva "nuppi". Jos nuppi irtoaa, hedelmä on kypsä.

Rantamäen suosikkihedelmä on persikka, jonka hän haluaa nauttia kuorittuna. Helpoiten kuoriminen onnistuu, kun tekee persikan pohjaan ristin veitsellä ja upottaa hedelmän korkeintaan puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen.

Tämän jälkeen persikka käytetään kylmässä vedessä. Nahka lähtee irti vetäisemällä.

Lue seuraavaksi