1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sipilä Kreikka-neuvotteluista: "Sunnuntaina meillä täytyy olla ratkaisu"

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Kreikalta tarvitaan tiukkaa sitoutumista uudistuksiin, tai pohjaa lainaneuvottelujen jatkolle ei ole.

Pääministeri Juha Sipilä Brysselissä 22. kesäkuuta. Kuva: Thierry Charlier / AFP

Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että Kreikan lainaneuvotteluissa täytyy syntyä ratkaisu sunnuntaina, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat päättämään Kreikan tilanteesta.

– Sunnuntaina meillä täytyy olla ratkaisu, oli se sitten plan A tai plan B, Sipilä sanoi euromaiden johtajien tiistaisen huippukokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Sipilä kertoi, että huippukokouksessa pitämässään puheenvuorossa hän tuki Kreikan pysymistä eurossa, mutta hänen mukaansa ainoa tie siihen on seurata täyttä EVM-prosessia, joka tähtää uuteen, kaksi vuotta kestävään lainaohjelmaan.

– Sellaista ratkaisua, joka tähtää välirahoitukseen tai siltarahoitukseen en näe, Sipilä sanoi.

– Myöskin haircut eli velkojen leikkaus on mahdoton. Se tuli oikeastaan kaikissa puheenvuoroissa, Sipilä jatkoi.

Sipilän mukaan Kreikalta tarvitaan nyt tiukkaa sitoutumista uudistuksiin. Muuten pohjaa jatkoneuvotteluille ei hänen mukaansa ole.

– Kreikka itse tarvitsee nämä reformit, että se pääsee jälleen talouskasvun tielle, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi, ettei Kreikka tuonut tiistaina neuvottelupöytään uutta ehdotusta uudistuksistaan.

Sipilän mukaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kertoi, että uusi ehdotus perustuisi Kreikan viimeisimpään esitykseen, johon tulisi muutamia muutoksia. Sipilän mukaan Tsipras ei kuitenkaan eritellyt, mitä nämä muutokset olisivat.