Vielä viisi päivää aikaa sopia – komissiolla valmis suunnitelma Kreikan euroerosta

Kreikan on esitettävä suunnitelmansa maan uudistamisesta perjantaiaamuun mennessä, jos se haluaa saada lainan ja pysyä eurossa. Sunnuntaina kaikki EU-maat kokoontuvat Brysseliin päättämään Kreikan kohtalosta.

Yle maailmalla
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lehdistötilaisuudessa euromaiden johtajien huippukokouksen jälkeen tiistaina 7. heinäkuuta 2015.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lehdistötilaisuudessa euromaiden johtajien huippukokouksen jälkeen tiistaina 7. heinäkuuta 2015.Olivier Hoslet / EPA

Euromaiden pääministereiden kokous päättyi myöhään tiistaina dramaattiseen aikarajan asettamiseen. Kreikan kohtalonpäiviä on tullut ja mennyt, mutta seuraava, joka on asetettu sunnuntaihin, on EU-johtajien mukaan tällä erää viimeinen.

– Tähän asti olen välttänyt puhumasta dead linesta. Mutta tänä yönä se on sanottava ääneen, että viimeinen aikaraja menee umpeen tällä viikolla, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi kokouksen jälkeen.

– Tilanne on vakava. Valitettavasti emme voi poissulkea mustaa vaihtoehtoa – että sunnuntaihin mennessä sopimusta ei saada tehtyä. Se tarkoittaa, että meidän on keskusteltava seurauksista koko Euroopan unionille, ei vain euroalueelle. - - Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä olisi EU:n ja euroalueen historian kriittisin hetki, Tusk sanoi.

Kreikkaan viimeiseen asti uskonut EU-komission puheenjohtaja toivoo yhä sopimusta, mutta ei enää laske sen varaan.

– Komissio on valmistautunut kaikkeen. Meillä on yksityiskohtainen suunnitelma Grexitistä (Kreikan euroerosta). Meillä on suunnitelma humanitäärisestä avusta, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kuvaa.

Aikarajoina perjantaiaamu ja sunnuntain kokous

Kreikka aikoo keskiviikkona jättää virallisen lainapyynnön. Se pyytää rahaa Euroopan vakausmekanismista, jonne kaikki euromaat ovat antaneet käteistä ja lupautuneet takauksiin.

Lainan ehtona olisi kahden – kolmen vuoden uudistusohjelma. Jos lainasta päästään sopuun ja Kreikka sitoutuu siihen, EU voisi järjestää rahaa kiireellisiä maksuja varten jo parin viikon sisällä. Kreikan on maksettava 3,5 miljardia Euroopan keskuspankille 20. heinäkuuta.

EU-maat vaativat Kreikan uudistusehdotukset Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan mukaan torstai-iltaan mennessä, komission puheenjohtajan mukaan viimeistään perjantaihin kello 8.30 mennessä. Lauantaina valtiovarainministerit ruotivat esitystä.

Sunnuntaina kaikki EU-maat kokoontuvat Brysseliin: euromaat päättämään Kreikan lainaohjelman hyväksymisestä tai hylkäämisestä ja muut EU-maat valmistautumaan mahdolliseen Kreikan eroamiseen eurosta ja Kreikan humanitääriseen apuun. Rahapulasta kärsivässä maassa alkaa olla pulaa esimerkiksi lääkkeistä.

Muut vastaan Kreikka

Kreikan velkataakan helpottamiseen eurojohtajat eivät suostu.

– Velkojen leikkaaminen ei tule kysymykseen. Se olisi velkojen siirtämistä muille, ja se on kiellettyä rahaliitossa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi.

Euromaiden johtajat puhuivat kokouksen jälkeen yksituumaisesti. Ranska on ollut valmis ymmärtämään Kreikkaa enemmän kuin muut valtiot, mutta pysyi nyt yhteisessä rintamassa muiden kanssa.

– Kreikan torstaina esitettävien ehdotusten tulee olla täsmällisiä. Jos ei ole sopimusta, seuraukset ovat vakavat. Se ei ole sitä, minkä eteen Ranska tekee töitä, mutta vaihtoehto on kohdattava, Ranskan presidentti Francois Hollande totesi.

Tsipras: ongelma ei ole Kreikan vaan kaikkien

Tiistain kokouksissa Kreikka ei pystynyt esittämään vielä mitään konkreettista, ei edes hakemusta uudesta velkaohjelmasta. Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että pääministerien eli Eurooppa-neuvoston kokous heikensi hänen uskoaan sopimisen mahdollisuuteen.

– Kyllä nämä puheet aika kaukana olivat. Sanotaan, että paljon pitää tapahtua, jotta sopimus syntyy. Ei se mahdotonta ole – mutta paljon pitää tapahtua, Sipilä arvioi.

Kokouksen päättyessä vai yksi pääministeri oli optimistinen - Kreikan vasemmistoa edustava Tsipras.

– Olen iloinen, että keskustellessamme tajusin jokaisen ymmärtävän, että meillä ei ole Kreikan ongelmaa vaan eurooppalainen ongelma, johon kaikki olemme velvollisia hakemaan ratkaisun, Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi.