1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Pelot eivät toteutuneet – Auroran psykiatriset potilaat löysivät terveyskeskuspäivystykseen

Helsingin psykiatrisen päivystyksen siirto Auroran sairaalasta Haartmanin ja Malmin sairaaloiden yhteispäivystyksiin on sujunut hyvin. Potilasjärjestöt ja monet Auroran päivystyksen työntekijät olivat ennen muutosta huolissaan siitä, että kynnys palveluihin hakeutumiseen nousee liian korkeaksi psykiatrisille potilaille.

Sairaalat ja terveyskeskukset
2.2. 2015 alkaen myös psykiatrinen päivystys hoidetaan Haartmanissa ja Malmilla.
Helsingissä psykiatrinen päivystys hoidetaan Haartmanissa ja Malmilla.Yle

Helmikuun alussa tapahtuneen siirron pelättiin muun muassa johtavan siihen, että asiakkaat eivät enää tiedä, minne vaivoineen mennä. Auroran sairaalan johtava ylilääkäri Henno Ligi arvioi kuitenkin, että pelot eivät toteutuneet ja apu on löytynyt oikeasta osoitteesta.

– Näyttää siltä, että se on sujunut hyvin. Se mitä pelättiin, et ihmiset tulevat kuitenkin tänne Auroraan ja pitäisi sitten ohjata päivystyspisteisiin Haartmaniin ja Malmille, sellaista ei ole tapahtunut. Erittäin harvoin joku tulee tänne. Tieto on mennyt hyvin perille ja ihmiset ovat hakeutuneet niihin päivystyspisteisiin.

Helsinki perusteli rajua vastarintaa nostattanutta muutosta uuden päivystysasetuksen vaatimuksilla. Asetuksen mukaan kaikki vaivat pitää hoitaa saman katon alla; tavoitteena on ollut paitsi toiminnan tehostaminen ja mielenterveysongelmiin liitetyn stigman poistaminen, mutta ennen kaikkea se, että potilaan mahdolliset somaattiset vaivat saadaan selvitettyä saman tien.

Potilasjärjestölle muutoksesta pääsääntöisesti hyvää palautetta

Potilasjärjestöt ja monet Auroran päivystyksen työntekijät olivat ennen siirtoa huolissaan siitä, että kynnys palveluihin hakeutumiseen nousee liian korkeaksi ja hälyiset yhteispäivystykset ovat liian vaativia ympäristöjä psykiatrisille potilaille. Huolena oli myös se, riittääkö yhteispäivystysten ammattitaito mielenterveysongelmien tunnistamiseen. Omaiset mielenterveystyön tukena Uudenmaan yhdistyksen toiminnanjohtaja Leif Berg kertoo, että pääsääntöisesti palaute muutoksesta on ollut positiivista.

– Henkilökunta on yrittänyt huomioida, että henkilö joka voi psyykkisesti huonosti, niin hänellä on mahdollisuus olla vähän erillään. Malmin puolella se on onnistunut hieman paremmin kuin Haartmanissa, jossa on pienet odotustilat, Berg sanoo.

Ennen Auroran psykiatrisen päivystyksen siirtämistä Omaiset mielenterveystyön tukena Uudenmaan yhdistykseen tuli huolestuneita yhteydenottoja runsaasti. Muutoksen jälkeen yhteydenotot ovat olleet vähäisiä.

– Siirron jälkeen on tullut hyvin vähän palautetta puolesta tai vastaan, eli ilmeisesti tilanne on sujunut suhteellisen rauhallisesti. Kautta rantain olemme kuulleet, että jotkut ihmiset ovat kokeneet, etteivät he ole tulleet ongelmansa kanssa täysin asiantuntemuksella kohdatuksi. On ehkä käännytetty takaisin ja ohjattu sinne omalle psykiatriselle poliklinikalle, vaikka tilanne olisi ollut vähän akuuttikin, kertoo omaisten tuki- ja neuvonnan lapsiperhetyöntekijä Olli Rauhala.

Bergin mukaan jotku ovat kokeneet ongelmalliseksi sen, että Haartmanin ja Malmin sairaaloiden yhteispäivystyksissä on yhteinen päivystävä psykiatri.

– Joiltakin omaisilta on tullut palautetta siitä, että kun se on sama psykiatri, joka on sekä Haartmannin puolella että Malmin puolella, niin asiakas voi joutua odottamaan, että lääkäri saapuu paikalle. Olemme antaneet sairaaloille palautetta, että on kömpelöä, kun on vain yksi psykiatri, Berg toteaa.

Lue seuraavaksi