Ecuadorissa vieraileva paavi puhui intiaanien merkityksestä mutta ei tavannut heitä

Vatikaani ei näytä olevan kiinnostunut ensi käden tiedosta, sanoi alkuperäisväestön suurimman järjestön johtaja. Latinalaisen Amerikan katolinen kirkko on viime vuosina menettänyt intiaanijäseniään.

Ulkomaat
Paljon ihmisiä tuli katsomaan Paavia puistoon Ecuadorin Quitossa. Kuvassa olevassa naisella on koruriipuksia kädessään.
Paljon ihmisiä tuli katsomaan Paavia puistoon Ecuadorin Quitossa. Robert Puglla / EPA

Latinalaisessa Amerikassa kiertomatkalla oleva paavi Franciscus ei ole tavannut maan suurimman intiaanijärjestön edustajia näiden esittämistä toiveista huolimatta.

Paavi oli matkansa alla sanonut, että alkuperäisasukkaat ovat hänen matkallaan keskeisiä. He ansaitsevat erityisen huomion köyhyyden lisäksi myös siksi, että metsä- ja kaivosteollisuuden ympäristövaikutukset koettelevat ennen muuta heitä, Franciscus sanoi.

Alkuperäisasukkaiden konfederaation Conaien johtajan Jorge Herreran mukaan näyttää kuitenkin siltä, että ensi käden tietoa ihmisiltä itseltään paavi ei välitä saada. Vatikaani ei vastannut lainkaan Conaien tapaamispyyntöön, Herrera kertoo.

Paavin Ecuadorin-ohjelmaan ei sisälly muutoinkaan erityisesti alkuperäisasukkaille suunnattuja tapahtumia. 20 heidän edustajaansa tosin oli kutsuttu tiistain tapaamiseen, jossa oli edustettuna yhteiskunnan monia tahoja talouselämästä urheiluun ja kulttuuriin.

Intiaanijuuret eivät näy väestönlaskennassa

Syy Conaien syrjäyttämiseen voi olla sen ja presidentti Rafael Correan ristiriidoissa. Järjestö vastustaa Correan voimakkaasti ajamaa öljynporausten ja kaivosteollisuuden laajentamista Amazonin alueelle. Useita Conaien aktivisteja on pidätetty osallisuudestaan protesteissa. Vatikaani välttää paavin matkoilla astumassa isäntähallitusten varpaille.

Amazonin paavi mainitsi Quitossa ulkoilmamessussa, jota kuulemaan oli kokoontunut 900 000 ihmistä. Hän painotti sademetsien merkitystä maailman ekosysteemille ja sanoi, että Amazonin huima monimuotoisuus edellyttää erityistä huolenpitoa.

Ecuadorissa on 18 alkuperäiskansallisuutta. Suurin ovat quechuat, joihin Herrera kuuluu. Kaikkiaan alkuperäisasukkaita on ainakin kolmannes Ecuadorin 15 miljoonasta asukkaasta, vaikka vain miljoona ilmoittautui sellaiseksi vuoden 2010 väestönlaskennassa.

Yhä useammat ovat viime vuosikymmenenä siirtyneet katolisesta kirkosta protestanttikirkkoihin. Syyksi on arveltu pettymys siihen, missä määrin katolinen kirkko on kiinnostunut köyhimpään väestönosaan kuuluvista alkuperäisasukkaista.

Ecuadorista Franciscus matkustaa keskiviikkona Boliviaan. Kolmimainen kiertomatka päättyy Paraquayhin.

Lähteet: AP, AFP