Asiantuntija: Kreikan euroero muuttui eilen spekulaatiosta suunnitelmaksi

Valmiit suunnitelmat Kreikan euroerosta tarkoittavat sitä, että sunnuntain huippukokouksessa voidaan joutua neuvottelemaan humanitaarisesta avusta Kreikalle, asiantuntija arvioi.

Ylen aamu
Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi Kreikan tilannetta aamu-tv:n haastattelussa.

Euromaiden pääministerien eilisessä kokouksessa äänenpainot jyrkentyivät selvästi ja sunnuntaiksi kokoon kutsuttu kaikkien EU-maiden huippukokous vaikuttaa lopulliselta takarajalta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela Kreikan tilannetta aamu-tv:n haastattelussa. Kreikan euroero on nyt muuttunut spekulaatiosta suunnitelmaksi.

– Takaraja on asetettu ja Euroopan komission puheenjohtajan suulla on nyt esitetty suunnitelma Grexitin varalta. Lähipäivinä tuleva suunnitelmat ovat viimeisiä joista voidaan keskustella euroalueen rahoitusvakauden ja siihen liittyvien rahoitusmahdollisuuksien puitteissa, Jokela sanoo.

Jokelan mukaan on merkille pantavaa, että sunnuntaiksi kokoon on kutsuttu Eurooppa-neuvosto kokonaisuudessaan, ei pelkkiä valuuttaunionin maita. Kokouksessa voidaan käsitellä myös sitä vaihtoehtoa, että sopua ei synny.

– Sunnuntaina päätetään jatketaanko neuvotteluita ja sovitaanko Kreikan kanssa uusi paketti seuraavien viikkojen aikana. Toinen vaihtoehto on se, että uutta ratkaisua ei synny. Silloin selvitetään sitä, miten akuutti humanitaarinen kriisi voidaan ratkaista ja mitä se tarkoittaa, jos Kreikka poistuu euroalueelta.

– Mikäli Kreikka eroaa euroalueesta ja humanitaarinen kriisi maassa syvenee, turvataan maan kansalaisten välttämättömät perustarpeet Jokelan mukaan todennäköisesti EU:n budjettivaroilla. Silloin Kreikan kriisi siirtyy koko EU:n kysymykseksi.