1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusia koiria tarvitaan verenluovuttajiksi – koirien veripankkiin tiukka seula

Vain tietyn ikäinen ja -painoinen, terve koira voi luovuttaa verta. Siksi aina on tarvetta uusista koirista, jotka käyvät verenluovutuksessa. Koira tarvitsee luovutettua verta esimerkiksi auton alle jäädessään tai isojen leikkausten yhteydessä.

Kotimaan uutiset
Lähikuvassa australianpaimenkoira.
Uusia koiria tarvitaan jatkuvasti verenluovuttajiksi.Kalle Niskala / Yle

Helsingin yliopistollinen eläinsairaala oli vuosia ainut paikka Suomessa, jossa koira pystyi luovuttamaan verta. Viime vuosina verta ovat ryhtyneet vastaanottamaan myös yksityiset eläinsairaalat. Silti paikkoja on vielä vasta kourallinen.

Helsingin eläinsairaalassa käy viikoittain 2–4 koiraa verenluovutuksessa. Kerralla koirasta otetaan n. 450 millilitraa verta.

Eläinsairaalalla on jatkuvasti varastossa verituotteita omiksi tarpeiksi. Järjestelmässä on mukana vakituisia luovuttajia, jotka käyvät verenluovutuksessa 2–3 kertaa vuodessa. Kolme kertaa on koiralle vuosittainen maksimi.

Joskus uusia luovuttajia joudutaan pyytämään paikalle tavallista lyhyemmällä varoitusajalla, jos iso koira tarvitsee monta peräkkäistä verensiirtoa, kertoo Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sanna Viitanen.

– Tällä hetkellä verituotteita on hyvin saatavilla. Silti uusia, nuoria koiria tarvitaan koko ajan mukaan luovutusjärjestelmään.

Eläinsairaala järjestää uusille luovuttajille noin kerran kuukaudessa testauspäivän.

Koirilla niin sanotut synnynnäiset vasta-aineet muita veriryhmiä kohtaan ovat hyvin harvinaisia.

erikoiseläinlääkäri Sanna Viitanen

Koira tarvitsee verensiirtoa esimerkiksi auton alle jäätyään tai muuten isoon leikkaukseen joutuessaan. Koira voi tarvita verensiirtoa myös sairauden vuoksi. Sillä voi olla esimerkiksi punasolujen hajoamiseen johtava immuunivälitteinen sairaus, joka johtaa vakavaan anemiaan.

Eläinsairaalassa on myös hevosten ja kissojen veripankki.

Tarkat testaukset

Erikoiseläinlääkäri Sanna Viitanen selventää koirien melko monimutkaiselta kuulostavaa luovutusjärjestelmää.

– Mikä tahansa 2–7-vuotias terve koira käy luovuttajaksi. Sillä on oltava painoa yli 30 kiloa. Sen täytyy olla säännöllisesti rokotettu ja sen on pitänyt asua Suomessa viimeiset 12 kuukautta. Se ei ole saanut myöskään itse saada verensiirtoa.

Mahdollinen uusi luovuttaja kutsutaan testauspäivään, jossa selviää koiran soveltuvuus luovutukseen. Tutkimuksissa selviävät perusveriarvot, punkkivälitteisten sairauksien varalta vasta-aineet ja veriryhmä. Jos nämä tulokset osoittautuvat normaaleiksi, verenluovutus onnistuu.

Noin 1–2 kymmenestä testatusta koirasta ei kelpaa luovutukseen. Veriarvoissa on saattanut olla muutoksia, joiden takia luovutusta ei suositella. Useimmiten verituotteessa ei olisi ollut ongelmaa, mutta kyseisellä koiralla on saattanut olla joku piilevä sairaus ja luovutus olisi ollut sille ylimääräinen stressi.

Koirilla ainakin 13 veriryhmää

Erikoiseläinlääkäri Sanna Viitasen mukaan suurin osa koirista luovuttaa verta ilman rauhoittavia lääkkeitä. Luovutukseen pyritään valitsemaan temperamentiltaan rauhallisia koiria, joille tapahtuma ei tuota stressiä.

Luovutus kestää noin 5–10 minuuttia. Veri otetaan kaulalaskimosta, jonka kohdalta iho ajellaan paljaaksi ja puhdistetaan. Koira makoilee luovutuksen ajan pöydällä.

Viitasen mukaan koirilla on ainakin 13 veriryhmää, joita aika-ajoin löydetään uusia.

– Koirilla niin sanotut synnynnäiset vasta-aineet muita veriryhmiä kohtaan ovat hyvin harvinaisia. Niillä pääsääntöisesti ensimmäinen verensiirto onkin turvallinen, vaikka veriryhmää ei ole määritetty.

Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan (siirryt toiseen palveluun) mukaan tärkein veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1 -veriryhmä. DEA 1.1 -negatiivisten koirien veri sopii kaikille koirille, kun taas DEA 1.1 -positiivinen veri sopii ainoastaan DEA 1.1 -positiivisille koirille. DEA 1.1. -negatiivisia koiria on koirapopulaatiossa vähemmän kuin positiivisia. Moni saksanpaimenkoira on DEA 1.1 -negatiivinen.

Lue seuraavaksi