"Viruksia, munasieniä ja hyönteisiä" – tutkija lopettaisi kasvien tuonnin Suomeen

Tutkijan mielestä suomalaisten pihoille muualta maailmasta rahdattavat kasvit voivat aiheuttaa luonnossa pahimmillaan miljoonien eurojen arvosta tuhoja.

Ylen aamu
Kansainvälisen kasvikaupan vaaroista kertoi tutkija Sannakajsa Velmala Luonnonvarakeskuksesta.
Kansainvälisen kasvikaupan vaaroista kertoi aamu-tv:ssä tutkija Sannakajsa Velmala Luonnonvarakeskuksesta.

Yleinen harhaluulo on, että maailmalta tuotavat kasvit rikastuttaisivat Suomen luontoa. Luonnonvarakeskuksen tutkijan Sannakajsa Velmalan mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan kansainvälisiltä markkinoilta tuotavissa koriste- ja puutarhakasveissa sekä metsätaimissa lymyilee suuria riskejä.

– Kun me tuodaan eläviä kasveja, niiden juurastoja ja maapaakkuja ympäri maailmaa, niin kasvien pinnoilla, solukoissa ja erityisesti juuristopaakussa sekä maassa voi piillä erilaisia mikrobeja, jotka eivät ole lainkaan silmin havaittavissa. Ne voivat olla sieniä, viruksia, munasieniä ja hyönteisiä, Velmala kertoi aamu-tv:n haastattelussa.

Riski voi tulla myös läheltä

Suomeen tuontikasveja tuodaan eri puolilta maailmaa. Velmalan mukaan metsätaimet tulevat meille yleensä Ruotsista ja puutarha- ja koristekasvit Kiinasta ja Japanista. Kasvin riskialttius ei kuitenkaan katso maantieteellistä sijaintia.

– Yksittäisissä tapauksissa voisi ajatella, että mitä vieraammasta biotoopista [kasvit] meille saapuvat, sen eksoottisempia tuhonaiheuttaja siellä saattaa olla. Nykyhetkellä myös Euroopassa on niin paljon liikettä, että ei voida pitää lähialueelta tulevaa kauppaa enää riskittömänä.

Esimerkiksi Kaakkois-Italiassa ongelmia on viime vuosina aiheuttanut bakteeriperäinen oliivipuun tuhoaja, joka on lähtenyt tänä vuonna leviämään kohti pohjoista.

– Jos tällainen oliivipuun tuhoaja leviäisi koko Välimeren alueelle, niin silloin puhutaan koko Euroopan oliivintuotannosta. Tämä on tietenkin pahin skenaario ja usein nämä saattavat jäädä rajujen rajoitustoimien myötä aika paikallisiksi. Usein näissä puhutaan miljoonista, sadoista miljoonista ja maanosien kohdalla jopa miljardien [tuhoista] eli isoista rahoista on kyse, Velmala varoittaa.

"Vieraskasvien kauppa pitäisi lopettaa"

Velmalan mukaan myös Suomessa on tavattu vierasperäisten tulokaslajien aiheuttamia tuhoja, mutta toistaiseksi katastrofeilta on vältytty.

– Tavallaan Suomi on hyvin riippuvainen metsäteollisuudesta ja metsien kasvusta. Ja meillä on vain kolme valtapuulajia. Jos joku tuholainen iskisi johonkin näistä, niin silloin kyseessä olisi vakava uhka. Pohjoinen sijaintimme antaa kuitenkin suojaa, sillä tuholaiset eivät yleensä talvehdi kovin hyvin.

Velmalan mielestä kasvikaupan riskit ovat niin ennalta-arvaamattomia, että sitä pitäisi rajoittaa voimakkaasti tai jopa lopettaa kokonaan.

– Kasvikaupan volyymin raju rajoittaminen tai lopettaminen kokonaan saisi riskin nopeasti vähenemään ja jopa poistumaan. Toki kieltojen kautta olisi se uhka, että laiton kauppa kiihtyisi ja silloin nämä tuhonaiheuttajat leviäisivät yhtälailla.

Velmala toivookin, että EU-tasolla kasvien kaupan suhteen tehtäisiin nopeasti päätöksiä. Velmalan mukaan Suomessa maa- ja metsätalousministeriössä pohditaan myös parhaillaan metsätaimikaupan riskien vähentämistä.