Karhujahti kutistuu Pohjois-Ruotsissa – kanta hupenee nopeasti

Norrbottenin lääninhallituksen myöntämien karhunkaatolupien määrä putoaa alle puoleen viimevuotisesta. Syynä on se, että karhukanta kutistuu pohjoisessa nopeammin kuin muualla Ruotsissa.

luonto
Juuan kaadettu karhu
Mikko Pehkonen

Karhunmetsästystä vähennetään rajusti Pohjois-Ruotsissa tälle vuodelle. Elokuun lopulla alkavassa jahdissa saa ampua 35 karhua viimevuotisen 67 kontion sijaan.

Norrbottenin lääninhallituksen mukaan syynä on se, että karhukanta on taantumassa myös pohjoisessa. Lupamäärien vähentämisen lisäksi pyyntiä myös kohdennetaan entistä tarkemmin, jotta vahingot porotaloudelle voitaisiin minimoida.

Karhukanta on Ruotsissa keskittynyt kahdelle alueelle: Norrbottenista Jämtlannin pohjoisosiin ja Keski-Ruotsin sisäosiin, Taalainmaalle.

Karhukanta kääntynyt laskuun

Vielä muutama vuosi sitten maassa laskettiin olevan reilut 3000 karhua, mutta viime vuonna määräksi arvioitiin enää 2800 yksilöä. Kanta on kääntynyt laskuun ensi kertaa sitten 1930-luvun.

Lääninhallituksen mukaan kanta on taantunut nopeasti erityisesti Norrbottenissa, joten myös pyyntimäärissä on nopeasti reagoitava muutokseen.

Kanta on kuitenkin vielä varsin elinvoimainen ruotsalaisarvioiden mukaan. Se on myös selvästi suurempi kuin Suomessa. Meillä lasketaan olevan nyt noin 1500 karhua.

Myös Suomessa karhukanta on alentunut merkittävästi vuoden 2010 huippulukemista. Suomessa karhunmetsästyksen kiintiötä nostettiin hieman tulevalle metsästyskaudelle. Maa- ja metsätalousministeriö esittää tälle vuodelle 133 karhun kaatolupaa.