1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Enontekiöltä löytyi vielä sotamateriaalia

Metsähallituksen kulttuuriperintöinventoinnissa on löytynyt useita aiemmin kartoittamattomia sotahistoriallisia kohteita. Inventoinnissa löytyi Lapin sotaan liittyviä kohteita Enontekiön lounaisosista.

Kotimaan uutiset
Saksalaisen puukorsun jäänteet maastossa
Saksalainen puukorsuMarika Kieleväinen / Metsähallitus

Metsähallituksen tämän kesän kulttuuriperintöinventoinnissa (siirryt toiseen palveluun) löytyi useita aiemmin kartoittamattomia sotahistoriallisia kohteita. Kohteet liittyvät Lapin sotaan, jota käytiin suomalaisten ja saksalaisten välillä vuoden 1944 syyskuusta 27.4.1945 asti, jolloin viimeisetkin saksalaisjoukot poistuivat Suomesta.

Inventoinnissa löytyi Lapin sotaan liittyviä kohteita Enontekiön lounaisosista. Saksalaiset joukot vetäytyivät Muonion Kätkäsuvannosta Enontekiön puolelle marraskuun kolmantena päivänä 1944.

Merkkejä sodasta nähdään metsissä vielä tänäkin päivänä. Kohteet keskittyvät Muoniontien ja Hetantien varteen.

Muoniontien molemmin puolin on kaivettu poteroita vähän väliä. Toisten poteroiden ampumasuunta on pohjoiseen ja toisten etelään riippuen siitä, onko kaivaja ollut saksalainen vai suomalainen. Poteroiden lisäksi löytyi kaksi laajaa majoitusaluetta.

Majoitusalueella mm. säilykepurkkeja

Äijäjoen pohjoispuolelta löytyi majoitusalue, jossa on ainakin 80 telttakorsua sekä satoja poteroita. Korsut on kaivettu hiekkaisiin rinteisiin ja tuettu seinistään hirsillä. Hirsirakenteista ei ole enää paljoa jäljellä.

Elämästä alueella kertovat myös esinelöydöt, kuten säilyketölkit ja kattilat. Tämä majoitusalue on mahdollisesti ollut suomalaisten, kun rintamalinja pysähtyi kolmeksi viikoksi.

Saksalaiset olivat tällöin asettuneet edellä mainitusta paikasta neljä kilometriä pohjoiseen, josta on kulkenut puolustuslinja Lassinjärvestä koilliseen Muotkajärvelle. Tähän puolustuslinjaan kuuluva majoitusalue kartoitettiin Hetantien varrella sijaitsevalta Etelälahdenvaaralta.

Vaaralla on noin 1,5 kilometriä juoksuhautaa, yli sata korsua, satoja poteroita ja muita rakenteita.

Enontekiön metsätalousmailla on tänä kesänä tehty kulttuuriperintöinventointia metsätalousmailla. Inventointi on osa laajempaa hanketta, jonka tavoitteena on kartoittaa valtion metsätalousmaiden kulttuuriperintöä. Tämä vuosi on hankkeen viimeinen.

Lue seuraavaksi