yle.fi-etusivu

Milloin viimeksi puhdistit kännykkäsi? – Esimerkiksi norovirus viihtyy puhelimessakin

Matkapuhelinvalmistajien suositukset puhelimen puhtaana pitämisestä vaihtelevat huomattavasti. Etenkin näkyvä lika kannattaa puhdistaa puhelimen pinnalta.

Kotimaa
Kännykän näytössä on kaikenlaista pientä likaa ja rasvaisia sormenjälkiä.
Yle

Älypuhelimen pinnalla voi majailla valtava joukko bakteereja (siirryt toiseen palveluun). Keskivertoihmisen matkapuhelin voi kuljettaa mukanaan brittiläisen kuluttajavalistusjärjestö Which?:n selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jopa moninkertaisesti enemmän bakteereja kuin vessan huuhtelukahva.

Infektio-osaston ylilääkäri Veli-Jukka Anttila Meilahden tornisairaalasta kuitenkin rauhoittelee, että keskivertoihmisen puhelimesta löytyy todennäköisesti eniten ihmisen omaan bakteerikantaan kuuluvia bakteereja, kuten ihon stafylokokkeja.

Myös haitalliset mikrobit voivat majailla puhelimen pinnoilla. Esimerkiksi influenssan tai ripulin aiheuttajat voivat levitä puhelimen pinnalla.

– Virukset tosin aika huonosti elävät pinnoilla, usein maksimissaan muutamia tunteja, mutta esimerkiksi norovirus on hankalampi, sillä se viihtyy pinnoilla hyvin ja sen infektioannos on hyvin pieni, Anttila kuitenkin huomauttaa.

Muista puhdistus

Puhelimen puhtaudesta kannattaa pitää huolta.

– Siellä, missä on orgaanista likaa, siellä on mikrobeja, Veli-Jukka Anttila muistuttaa.

Anttilan mukaan näkyvä lika tulisikin puhdistaa puhelimista. Myöskään desinfioivat aineet eivät yleensä toimi, jos pinnalla on näkyvää likaa.

Myös silloin, jos liikkeellä tai lähipiirissä on esimerkiksi vatsatautia tai muita herkästi tarttuvia tauteja, kannattaa Anttilan mukaan kiinnittää myös puhelimen puhtauteen enemmän huomiota.

– Muutoin en olisi kauhean huolissani asiasta, jos puhelin pidetään kohtuullisen siistinä yleensäkin. Kännykkään pitäisi mielestäni suhtautua kuten muunkin ympäristön puhtauteen, Anttila ohjeistaa.

Valmistajien ohjeet vaihtelevat

Matkapuhelinvalmistajien suositukset puhelimen puhtaana pitämisestä vaihtelevat huomattavasti. Esimerkiksi Microsoftin ohjeissa sanotaan, että Lumia-puhelinta ei saisi pyyhkiä kuin kuivalla ja pehmeällä kankaalla, kun taas Apple sallii kostutetulla liinalla pyyhkimisen. Karkeat puhdistusvälineet voivat naarmuttaa puhelinta, ja kastuminen voi evätä takuun.

Niin Apple, Microsoft kuin Samsungkin kieltävät turvallisuusohjeissaan puhdistusaineiden ja kemikaalien käytön puhdistuksessa.

Normaalissa käytössä olevan puhelimen kohdalla pelkkä pyyhkiminenkin auttaa osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttilan mukaan ainakin jonkin verran, sillä puhtaalla pinnalla mikrobit viihtyvät huonommin. Puhelimen puhdistamisen apuna voi käyttää valmistajien ohjeista riippuen esimerkiksi mikrokuituliinaa, elektroniikalle tarkoitettuja puhdistuspyyhettä ja pumpulipuikkoja.