1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Esko Aho patistaa päättäjiä yhteiskuntasopimukseen

Entinen pääministeri Esko Aho kannustaa työmarkkinaosapuolia yhteiskuntasopimukseen. Aho muistuttaa, että markka-aikoina saavutetuista eduista jouduttiin tinkimään devalvaation kautta.

politiikka
 Entinen pääministeri Esko Aho puhuu Päämaja-symposiumissa Mikkelissä 8. heinäkuuta 2015.
Entinen pääministeri Esko Aho puhuu Päämaja-symposiumissa Mikkelissä 8. heinäkuuta 2015. Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Vuosina 1991-1995 pääministerinä toiminut keskustalainen Esko Aho kannustaa voimakkaasti työmarkkinoiden päättäjiä yhteiskuntasopimukseen. Mikkelin Päämajasymposiumissa perinteisen Mannerheim-luennon pitänyt Aho pitää hurskasteluna väitettä, jonka mukaan markka-aikoina ei olisi jouduttu tinkimään saavutetuista eduista.

Aho muistuttaa, että devalvaatio oli aina tulonsiirto vientisektorille, kun kaikkien muiden elintasoa leikattiin. Saavutetuista eduista tinkiminen onnistui, kun devalvaatio teki likaisen työn.

Sopimisen kulttuurin täytyy sopeutua

Ahon mukaan euron oloissa korjausliike täytyy tehdä sopimalla. Jos tähän ei kyetä, ajautuvat kansantalous ja koko yhteiskunta Ahon mielestä itseään ruokkivaan alakierteeseen. Ahon ratkaisu on hallituksen tavoittelema yhteiskuntasopimus.

– Se mahdollistaa nopeamman, oikeudenmukaisemman ja varmemman reitin ulos valtion velkaantumisesta ja koko kansantalouden näivettymisestä, Aho opastaa.

Ahon mielestä sopimisen kulttuurin täytyy muuttua vastaamaan nykyolojen ja tulevaisuuden vaatimuksia.

Mutta entäpä se Mannerheim?

Ahon mukaan Mannerheimilta voidaan tänään omaksua hänen tilannetajunsa ja kykynsä ison kuvan ymmärtämiseen.

Lue seuraavaksi