1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni menee biohajoavaan ja kompostoituvaan lankaan

Nykypäivän myyntivalttina toimii kaikenlaiset kompostoituvat ja maatuvat päivittäistarvikkeet. Moni saattaa erehtyä heittämään vaikkapa kompostoituvat kertakäyttöastiat kompostoriin, vaikkei kannattaisi.

Kotimaan uutiset
Biojätettä astiassa.
Yle

Kauppojen hyllyille on ilmestynyt muun muassa kertakäyttöastioita, joita mainostetaan kompostoituvina. Samaan aikaan kotikompostien suosio on kasvanut, joten esimerkiksi grillikekkereiden jälkiä siivotessa tulee mieleen heittää vieraiden käyttämät biolautaset kompostoriin. Jäteneuvoja kuitenkin kiirehtii oikaisemaan väärää olettamusta.

– Niitä ei missään nimessä kannata pistää kotikompostoriin, koska niiden kompostoituminen kestää paljon kauemmin kuin esimerkiksi ruokajätteen. Kun muu komposti on valmista, on mukana todennäköisesti vielä kokonaisia kertakäyttöastioita, kertoo jäteneuvoja Anne Silver Porin ympäristövirastosta.

Bio-alku hämää

Anne Silverin mukaan kertakäyttöastiat kannattaa siis heittää muuhun jäteastiaan. On olemassa myös muita yllättäviä ja hämääviä asioita, joita kotikompostoija saattaa joutua noukkimaan maatumattomana kompostin seasta.

– Oman kokemukseni mukaan biojätepussien kompostoituminen kestää pitkään. Olen kylläkin kuullut, että moni käyttää niitä hyvällä menestyksellä. Tämä on varmasti niitä kantapään kautta opittavia asioita, että onnistuuko se itsellä vai ei.

Parhaan tuloksen kompostoija saa, kun kiikuttaa ruoantähteet astiaan ilman minkäänlaista pussia.

– Tähteet kannattaa kerätä astiaan ja kipata ne siitä suoraan kompostoriin. Päälle kun heittää kompostin seosainesta ja huuhtelee ruokajätekipan, säästyy epämiellyttäviltä hajuiltakin, jäteneuvoja Anne Silver vinkkaa.

Lue seuraavaksi