Hyppää sisältöön

Vanha rautakaivos herää henkiin kesäisin – maastoajoneuvot ja sukeltajat kansoittavat kaivoskylän

Vanhalla rautakaivoksella toimiva yritys panostaa vaativien maastossa kulkevien palveluun Kemijärven Raajarvellä. Wanha Kaivoskylä tarjoaa maastot muun muassa off-road harrastajlle ja endurokuskeille. Raajärvellä järjestetään kesäisin useita maastoajoneuvotapahtumia.

Matkailuyritys Wanha kaivoskylä toimii rautakaivoksen vanhoissa rakennuksissa. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Raajärvellä kaivostoiminta loppui vuonna 1975. Sen jälkeen Rautaruukilla oli kaivoksella konepaja, mutta senkin toiminta loppui muutaman vuoden kuluessa.

Vuonna 2003 nykyinen omistaja hankki kaivosalueen rakennukset itselleen. Kaivoskylästä tuli aluksi tukikohta kelkkailijoille ja myöhemmin yrittäjä Heikki Silvola viritteli myös seppätoimintaa kaivosalueen halleilla.

Toiminta keskittyy kesään

Silvolan mukaan Wanhan kaivoskylän toiminta kuitenkin perustuu nykyisin lähinnä kesäisten maastoajoneuvoharrastajien palvelemiseen vaikka ravintolassa järjestetään muutamat häät vuosittain.

– Tästä kulki tämä Rovaniemen ja Kemijärven välinen kelkkareitti ja se sai meidät innostumaan tähän hommaan. Sitten tämä off-road mahdollisuus tuli meille ja me siihen lähdettiin. Se on tällä hetkellä tavallaan se meidän päätoiminta-ala, kertoo yrittäjä Heikki Silvola.

Raajärven täyttynyt avolouhos tarjoaa kirkasvetisen sukelluspaikan urheilusukeltajille ja luontopolku katseltavaa kävelijöille. Yrittäjä Heikki Silvolan mukaan toiminta keskittyy pääasiassa kesäaikaan. Vanha kaivoskylä tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita maastotapahtumille. 

– Meillä on periaatteena se, että me hoidetaan kaikki. Asiakkaiden ei tarvitse kuin tulla itse tänne ja meiltä löytyy kaikki palvelut sitten heille. Täällä ruokitaan, juotetaan, majoitetaan ja saunotetaan asiakkaat.

Enduroille riittää reittejä

Tiet ja polut tarjoavat hienot mahdollisuudet muun muassa enduromiehille. Heillä oli heinäkuun alussa jo kymmenes kesäinen Uraa! -endurotapahtuma Raajärvellä.

Teuvalta saakka jo viidettä kertaa Raajärvelle tullut Ari Tamsi kehui alueen ajomahdollisuuksia.

– Aina on tullut ajettua näillä pyörillä. Täällä on tuossa ampuma-alueellakin semmoiset ainutlaatuiset olosuhteet, että siellä voi ajaa kun reittiä riittää.

Nuori 16-vuotias Jere Laitala Jurvasta oli ensimmäistä kertaa Raajärvellä.

– Aivan hyvin on mennyt, mukavia teitä täällä on. Täällä on kaikenlaisia ylä- ja alamäkiä, kun meillä on aikalailla tasaista, vertaa Jere Raajärven maastoja kotimaastoihin Jurvassa.