1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Häkki kaupan pihalla on koiralle kuumaa autoa parempi paikka

Kauppojen pihoille ilmestyneet koirien häkit viilentävät, ehkäisevät varkauksia ja tekevät lemmikille turvallisemman olon.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kaupoissa on havahduttu Suomen kasvavaan koiramäärään. Enää ei riitä, että ihmisasiakas on tyytyväinen, vaan myös nelijalkaisista on huolehdittava. Viime viikolla jotkin tavaratalot kutsuivat jopa koiria kauppoihin sisälle.

Vaikka karvakorvia ei saa tuoda pakkaamattomia elintarvikkeita myyvien kauppojen sisälle hygieniariskin takia, lemmikki halutaan ottaa yhä useammin mukaan ruokaostoksille. Monilla paikkakunnilla kaupat ovatkin asentaneet myymälän edustalle koirankoppeja. Muun muassa Kaavilla on jo parin vuoden ajan ollut marketin edustalla kaksi häkkiä, joihin koiran voi jättää asioinnin ajaksi.

– Kukaan ei vie toisen koiraa, kukaan ei häiritse koiraa ja autosta voi siirtää koiran kuumalla ilmalla koppiin, summaa kauppias Sanna Sillman syitä häkkien asentamiselle.

Koiraa on vaikea varastaa

Koirankopit ovat saaneet ennen kaikkea kiitosta siitä, ettei koira läkähdy lämpimään autoon. Eläinsuojeluyhdistykset ympäri maan muistuttavat, että koiraa ei saa jättää kauppareissun ajaksi kuumaan autoon. Autoon tai suoraan auringonpaisteeseen jätettyä koiraa uhkaa jo lyhyessä ajassa lämpöhalvaus. Poliisin mukaan koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos.

Poliisin tietoon viimeisen viiden vuoden aikana on kiirinyt vain muutama liiketilan edestä varastettu koira. Uusimmat merkinnät ovat vuodelta 2014, kun Helsingissä ja Oulussa kaupan edestä vietiin lemmikki. Suurin osa koirien varkaustapauksista sattuu asunnoissa ja autoissa.

– Koira on vaikeasti vietävä, kun se saattaa olla vihainen, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Heikki Mansikka-aho.

Hän muistuttaa, että kaikista tapauksista ei tule ilmoitusta poliisille. Aina on myös mahdollisuus, että koira on karannut.

Seitsemän koiraa itsekin omistava kauppias Sanna Sillman pitää koppeja turvallisempana paikkana lemmikille kuin yksin odottamista narussa kaupan pihalla.

– Joku ohikulkija saattaa vaikka ärsyyntyä, jos koira räksyttää pihalla hihnassa. Ilkivaltaa koiria kohtaan on tapahtunut, Sillman muistelee.

Myös Mansikka-aho pitää koppeja turvallisuuden kannalta hyvänä asiana. Esimerkiksi pienet lapset saattavat mennä silittämään koiraa, joka osoittautuukin vihaiseksi. Häkki tuo turvaa sekä koiralle itselleen että muille.