Puutarhamarja on tänä vuonna kaivannut sääsuojaa

Hauhtosen marjatilalla voi tänään ryhtyä poimimaan vadelmia. Marjat ovat kypsyneet upouudessa suojatunnelissa. Sen sijaan avomaan vadelmien valmistuminen siirtyy ehkä elokuulle. Kylmä ja kostea sää ei ole hellinyt kasvustoja. Koleus on kangistanut myös pölyttäjiä.

Kotimaa
Kuvassa muovisia kasvutunneleita vadelmille
Veli-Matti Jukkola

Hauhtosen marjatilalla Kokkolan Lohtajalla osa vadelmista on ensi kertaa kasvutunneleissa.

Kymmeniä metrejä pitkät tunnelit on viritetty kaaritukien päälle ja niitä kattaa muovi. Tunnelit luovat kasvihuonemaiset olosuhteet marjoille. Avomaan sato valmistuu vasta muutaman viikon päästä, mutta tunneleista päästään poimimaan jo nyt vadelmia.

– Tunneleissa on aina hyvä keli. Toki lämpö tulee auringosta, jota nyt ei ole näkynyt, mutta suoja jouduttaa sadon valmistumista. Tämä on yleistymässä Suomessa, tietää Veli-Matti Jukkola.

Uudessa tekniikassa on oma opettelemisensa. Katteen alla kypsyvien marjojen kastelu on tärkeää, sillä tunneleissa tulee helposti liian kuuma. Aurinkoisella ilmalla putket tarvitsevat tuuletusta.

Tunneleissa on aina hyvä keli. Toki lämpö tulee auringosta, jota nyt ei ole näkynyt, mutta suoja jouduttaa sadon valmistumista.

marjanviljelijä Veli-Matti Jukkola

Hauhtosen tilan avomaan mansikoiden poiminta alkaa ensi viikolla. Tyypillisenä kesänä marjojen poiminta olisi jo hyvässä vauhdissa.

Kylmä ja sateinen sää on tuottanut huolta marjanviljelijöille. Toisaalta tuholaishyönteiset eivät nyt liiku, mutta kosteus saattaa innostaa mansikan harmaahomeen puhkeamaan.

Hallaa ei ole ollut

Sieviläisellä Alangon luomutilalla kasvukausi on myöskin myöhässä. Sää on aiheuttanut takapakkia viljelmille. Toisaalta tilalla jouduttiin viime kesänä torjumaan hallaa kastelulla seitsemänä yönä, tänä vuonna niin on tehty vain kerran.

– Mansikka kukkii avomaalla ja ensimmäiset niistä ovat jo aihioina, kartilla. Viime vuonna poiminta oli tähän aikaan jo käynnissä. Kasvustojen päälle joudutaan nyt ehkä laittamaan harsoa, jotta tuuli ei haittaa viljelmiä, miettii marjanviljelijä Anne Takanen Sievin Kiiskilästä.

Viljelijää ei innosta tuore sääennuste: siinä luvataan pariksi seuraavaksi viikoksi runsaita sateita. Sateet eivät tuo kaivattua aurinkoa ja lämpöä. Myös marjojen kukintavaiheessa aurinko loisti poissaolollaan, mikä vähensi pölyttäjien liikkumista.

– Vadelmat kukkivat ja osa niistä on kartilla, mutta näyttäisi siltä, että pölyttäjiä liikkuu aika vähän.

Alangon tilalla mustaherukat kärsivät liian vähäisestä pölytyksestä, sillä osa kukista on varissut maahan. Pölyttäjien ongelmana on ollut viileys. Tilalla riittäisi pölyttäjiä, sillä tontilla on omia mehiläispesiä. Mehiläiset eivät kuitenkaan liiku alle kymmenen asteen lämpötiloissa.

Anne Takanen ei ole huolissaan harmaahomeesta tilan mansikoissa. Omat mehiläiset hoitavat torjunnan. Pesän suulla on jauheena luonnonmukaista mikrobia, jota mehiläiset levittävät mansikkakasvustoille.