1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puutarhakalusteiden öljyäminen kaipaa otollisen sään

Suojaöljyn siveleminen kalusteiden pintaan kaipaa pilvistä ja kuivaa keliä. Ilmankosteuden tulisi olla alle 80 prosenttia. Kirkas auringonpaiste kuivattaa öljyn liian nopeasti.

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Puisten pihakalusteiden ja terassin öljyäminen tulisi tehdä vähintään parin vuoden välein. Kuluva kesä on ollut moni paikoin sateinen, joten öljyämiselle on ollut vaikea löytää sopivaa hetkeä. Oululaisen K-rauta Äimäraution projektimyyjä Ville Kärkkäinen onkin muistuttanut asiakkaita, miten öljyäminen tehdään oikein.

– Liian kostealla kelillä kalusteöljyn kuivuminen kestää pitempään ja toisaalta liian suora kirkas auringonvalo voi kuivata kalusteet laikukkaiksi, kertoo Kärkkäinen.

Huolellisesti ja hiljaa hyvä tulee

Puutarhakalusteiden öljyäminen vie aikaa, joten hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa muistaa muutama perusasia.

– Kaikki alkaa kalusteiden puhdistamisella. Kalusteiden pinnat kannattaa pestä kylmällä vedellä ja hankaamalla kevyesti sienellä.

Paras tulos syntyy, kun öljytään kahteen kertaan.

Ville Kärkkäinen

– Anna kuivata kaikessa rauhassa ja sitten aloitetaan öljyäminen pensselillä. Paras tulos syntyy, kun öljytään kahteen kertaan.

Öljyn kuivuminen kosketuskuivaksi kestää pari tuntia. Jos puu on öljytty kahdesti, kannattaa sen antaa imeytyä rauhassa seuraavaan päivään, Kärkkäinen kertoo.