Eläkeyhtiöt vakuuttavat: Suomalaisten Kiinan sijoitukset ovat turvassa

Pörssien nopea pudotus on vielä pientä vuoden jatkuneeseen nousuun verrattuna, yhtiöistä muistutetaan.

talous
Valotaulu jossa näkyy kiinalaisten yhtiöiden osakkeita myynnissä.
Kimimasa Mayama / EPA

Kiinan pörssit ovat keskiviikkona jatkaneet laskuaan. Pörssejä painavat alaspäin erityisesti Manner-Kiinan rahamarkkinoiden ongelmat sekä vääntö Kreikan tulevaisuudesta euroalueessa. Suuret suomalaissijoittajat suhtautuvat Aasian jättitalouden pulmiin kuitenkin rauhallisesti, sillä nopeat pörssivaihtelut varsinkin Manner-Kiinan pörsseissä ovat tavallisia. Lisäksi suomalaisyhtiöistä painotetaan, että Kiina-riskit on tarkkaan punnittu.

Viime vuosina hurjaa vauhtia kasvanut Kiina ei talousloikasta huolimatta ole eläkerahastojen näkökulmasta sijoituskohteena vielä kovin houkutteleva sen epävarmuuden ja rahamarkkinoiden sulkeutuneisuuden vuoksi.

– Sijoituksistamme on Kiinan listatuilla markkinoilla noin prosentin verran erilaisten rahastojen kautta, mutta niistä valtaosa on Hongkongin markkinoilla ja alle 20 prosenttia Manner-Kiinan puolella. Prosentin osuus on lähtökohtaisesti aika pieni, työeläkevakuutusyhtiö Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä sanoo.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisella oli yhtiön tulostiedotteen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin viisi prosenttia osakesijoituksista Kiinassa.

– Suomalaisten eläkeläisten ei tarvitse olla huolissaan Kiinan pörssien tuoreista tapahtumista. Sijoitamme isoihin yhtiöihin, joista pystymme tekemään analyysiä. Eläkesijoittajilla osakkeiden hintavaihtelu on riskimittari, koska meidän pitää saada eläkkeet maksettua. Pyrimme hakeutumaan kohteisiin, joissa riski on pienempi, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen vanhempi salkunhoitaja Rami Vehmas toteaa.

Pienemmistä sijoittajista S-Pankki-konserniin kuuluva FIM on kuitenkin päättänyt lähteä Kiinasta hetkellisesti kokonaan.

– Emme tällä hetkellä halua olla Kiinan pörsseissä ja olemme toistaiseksi tulleet pois sieltä, S-Pankki-konsernin päästrategi Vesa Engdahl kertoo.

Velkavipu ja harmaa talous pörssisukelluksen takana

Kiinassa pörssiongelmien ytimessä ovat yksittäisten ihmisten velkarahalla tehdyt sijoitukset, joissa osakkeet ovat velan vakuutena. Jos tällöin velalla ostettujen osakkeiden arvo alkaa heiketä, sijoittajille tulee kova kiire myydä ne, mikä voimistaa markkinareaktioita entisestään.

– Velalla sijoittamista pystyy tekemään missä päin maailmaa tahansa, mutta Manner-Kiinassa iso ongelma on se, että siellä sijoitettavaa rahaa on hankittu harmailta markkinoilta, eikä sen alkuperä ole viranomaisten tiedossa – ja tätä rahaa on sitten sijoitettu pörssiin, Ilmarisen Rami Vehmas selventää.

Manner-Kiinan pörsseihin verrattuna Hongkongin rahamarkkina on liikkeiltään rauhallisempi. Vanhemman salkunhoitajan mukaan ero johtuu siitä, että Hongkong on vapaampi markkina, jossa iso osa kaupankäynnistä on suurten, eläkerahastojen tapaisten, institutionaalisten sijoittajien tekemää.

– Shanghaissa puolestaan päivittäisestä kaupasta 85–95 prosenttia hoitavat yksityiset sijoittajat. Se tuo Manner-Kiinan pörsseihin volatiliteettiä, sillä yksityiset sijoittajat eivät tee niin perusteellista yritysanalyysiä, vaan he reagoivat enemmän osakkeiden hintojen liikkeisiin, Rami Vehmas sanoo.

Mannermaan pörssilasku näkyy kuitenkin myös Hongkongin pörssissä, sillä monen erityishallintoalueella listatun yrityksen liikevaihdosta suurin osa tulee Manner-Kiinasta.

– Hongkongin pörssi on läheisissä sidoksissa Manner-Kiinan pörsseihin, siksi lasku on osittain tarttunut myös Hongkongiin, S-Pankki-konsernin päästrategi Vesa Engdahl painottaa.

Lähellä sumeaa, mutta kauempana näyttää kirkkaalta

Kiinan valtio on hiljalleen pyrkinyt avaamaan Manner-Kiinan pörssejä, jotta sinne saataisiin houkuteltua pörssiliikkeitä vakauttavia isoja ulkomaisia sijoittajia. Toistaiseksi on kuitenkin vaikeaa ennakoida, miten valtionhallinnon ja Kiinan keskuspankin toimet vaikuttavat rahoitusmarkkinoihin.

– Lähitulevaisuudesta on hankala sanoa, koska myös jatkossa Manner-Kiinan pörsseissä on todennäköisesti paljon epävarmuutta ja volatiliteettia. Hinnanmuodostus Shanghaissa ei ole ihan normaalia. Se on hyvin vähittäissektorivetoinen ja siksi hintaliikkeitä on todella vaikea arvioida. Keskuspankki on tehnyt kaiken maailman tukitoimenpiteitä vakauttaakseen hintoja ja saa nähdä miten ne toimivat, Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä näkee.

Ilmarisen Rami Vehmaksen mukaan viimeaikaisesta pörssiturbulenssista huolimatta Kiinassa on tulevaisuudessa valtavasti potentiaalia myös pörssisijoittajan näkökulmasta.

– Todella monella suomalaisella yrityksellä on liiketoimintaa Kiinassa. Lisäksi yhä enemmän kilpailua eurooppalaisille ja pohjoisamerikkalaisille yrityksille tulee Kiinasta. Siksi markkinaa pitää oppia ymmärtämään paremmin, Vehmas muistuttaa.