1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suomen Pankin Liikanen: Kreikalla yksi mahdollisuus

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan Kreikalla on vielä yksi mahdollisuus päästä ratkaisuun taloutensa tasapainottamiseksi. Liikanen odottaa Kreikalta uskottavaa talousohjelmaa sunnuntaihin mennessä.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen puhuu Päämaja-symposiumissa Mikkelissä 8. heinäkuuta. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kulkee Mikkelin päämajasymposiumissa puhelin korvalla ja viestintävälineet viritettyinä, koska Euroopan keskuspankki varautuu koko ajan puhelinkokoukseen Kreikan tilanteesta. EKP:n rooli on ollut huolehtia Kreikan pankkien maksuvalmiuden ylläpitämisestä, toistaiseksi hätärahoitus on pidetty ennallaan.

Liikanen ei halua yksityiskohtaisesti neuvoa kreikkalaisia uskottavan talousohjelman laatimisessa. Selvää hänen mielestään on, että Kreikan pitäisi Suomen tavoin pyrkiä taloutensa sopeuttamiseen ja rakenneuudistuksiin. Yhä asiaa Liikanen kuitenkin suostuu julkisestikin ihmettelemään.

– Kummastelen sitä, ette yksikään Kreikan viime vuosien hallituksista ole ryhtynyt purkamaan maan taloutta jäykistävää ylisääntelyä, Liikanen pohtii symposiumin paneelikeskustelussa.

Aikaa on sunnuntaihin

Liikanen toivoo, että Kreikka tarttuu siihen yhteen mahdollisuuteen, jonka aikarajaksi tällä haavaa on määritelty tuleva sunnuntai. Jos näin ei käy, tarjolla on tuntemattomia vaihtoehtoja.

– Aika kuluu ja sunnuntain jälkeen tarjolla on vain huonoja skenaarioita, Liikanen ennakoi.