1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuorineuvos Casimir Ehrnrooth on kuollut

Casimir Ehrnrooth oli merkittävä suomalainen talousvaikuttaja.

Kotimaan uutiset
Casimir Ehrnrooth vuonna 1994.
Casimir Ehrnrooth vuonna 1994.Yle

Vuorineuvos Casimir Ehrnrooth on kuollut 84-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen keskiviikon vastaisena yönä. Asiasta kertoi Ylelle hänen poikansa Carl-Gustaf Ehrnrooth.

Casimir Ehrnrooth oli merkittävä suomalainen talousvaikuttaja. Ehrnrooth oli 1990-luvulla yhtä aikaa kolmen suuren pörssiyhtiön hallituksessa: paperijätti Kymmenessä, Merita-pankissa ja Nokiassa.

Hän toimi paitsi sukunsa hallitsemissa metsäteollisuus- ja muissa yrityksissä, myös vaikutti osaltaan kännykkävalmistaja Nokian nousuun. Nokian hallituksessa hän oli kymmenen vuoden ajan, joista seitsemän puheenjohtajana. Ehrnrooth johti yhtiön hallitusta, kun Nokia päätti luopua kaapeleista ja ryhtyä ennen kaikkea matkapuhelinalalle.

Metsäalan mahtivaikuttajaksi Ehrnrooth eteni aloittamalla Kaukaksen johdossa, ja lopulta luomalla lukuisilla liikejärjestelyillä maailman suurinta aikakauslehtipaperivalmistajaa UPM-Kymmentä vuonna 1996.

Ehrnroothien aatelissukuun kuuluva Casimir oli Yhdyspankin pääjohtajan Göran Ehrnroothin (1905–1996) poika. Veljeskolmikko Casimir, Göran J. ja Robert G. olivat 1990-luvulla kaikki Suomen liike-elämän keskeisimpiä hahmoja.

Koulutukseltaan Casimir Ehrnrooth oli juristi. Hän toimi pari vuotta asianajajana ennen siirtymistä suvun hallitsemien yritysten johtotehtäviin. Uraliikkeistä näyttävin saattoi olla yllätysero Teollisuuden Keskusliiton puheenjohtajan paikalta protestina sille, että Suomen hallitus päätti kytkeä markan kurssin ecuun.

Casimir Ehrnrooth sai neljä lasta.

Lue seuraavaksi