Puolustushallinto haluaa uusia hävittäjäkoneita ainakin saman verran kuin Horneteja on nyt

Puolustusministeriön viime kuussa julkaistu esiselvitysraportti siitä, miten Suomen Hornet-hävittäjät pitäisi ensi vuosikymmenellä korvata, päätyi esittämään uusien monitoimihävittäjien hankkimista ilmavoimille.

Kotimaa
Hornet huolto.
Tuomas Kerkkänen / Yle

Suomen tulevan hävittäjäkaupan hintaan eniten vaikuttava tekijä on luonnollisesti hankittavien koneiden määrä. Siitä ei ole vielä mitään päätöstä, virallista linjausta ei ole edes suuruusluokasta.

Kun kysyimme käynnistettävää hankintaprojektia puolustusministeriössä johtavalta kenraalimajuri Lauri Puraselta aiotaanko koneita hankkia enemmän vai vähemmän kuin Horneteja aikoinaan, vastaus on paljon puhuva.

– Ei varmaan ole mitään perustelua, että päädyttäisiin hankkimaan vähemmän, Puranen vastaa. Eli puolustushallinnossa ainakin haaveillaan vielä samasta määrästä kuin Hornet-hävittäjiä aikoinaan hankittiin – 64 koneesta.

Ei varmaan ole mitään perustelua, että päädyttäisiin hankkimaan vähemmän.

Lauri Puranen, kenraalimajuri (evp)

Vastaus on siinä mielessä yllättävä, että uusimman sukupolven monitoimihävittäjät ovat niin kalliita ostaa ja käyttää, että Yhdysvallat ja monet Euroopan maat ovat kustannussyistä karsineet alkuperäisiä suunnitelmiaan uusista hävittäjistä. Useimmilla Länsi-Euroopan mailla suunnitellut ja jo sovitut hävittäjähankinnat ovat kappalemäärältään huomattavasti pienempiä kuin 64 hävittäjää.

– Lähtökohtaisesti Suomi tekee itsenäisesti omat puolustusratkaisunsa, me emme ole minkään liittouman jäsenenä, Puranen perustelee.

– Puolustusvoimat ja puolustusvoimien suorituskykytarpeet mitoitetaan tietenkin toimintaympäristön mukaisesti, ja meidän toimintaympäristömme on pysynyt samana. Joten ei meille ole mitään perusteita pienentää sitä. Eri maiden hävittäjämääristä on erilaisia ratkaisuja, Norja korvaa kutakuinkin samalla määrällä koneita, mitä heillä oli aikaisemmin, Puranen jatkaa.

Öljymaa Norjan puolustusbudjetti on kuitenkin kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Suomen hävittäjähankinnan hintahaarukaksi on alustavasti arvioitu 5–10 miljardia euroa. Mikäli Suomi todella hankkisi 64 hävittäjää, hankintahinta saattaa helposti kavuta arvion ylärajalle.

Aiheesta lisää illan A-studiossa, TV1 klo 21.05