Kalareissulta voi jäädä käteen korva ja niskaan koukku

Kun kalastaa 20 vuotta, mahtuu matkan varrelle jos jonkinlaista kalajuttua – esimerkiksi kalaa pelkääviä miehiä mustissa ja irtonainen korva.

luonto
Kalan suusta irrotetaan koukkua.
Ari Welling / Yle

Kustavilainen Vesa Liukkonen on toiminut kalastusoppaana kahdenkymmenen vuoden ajan. Matkan varrelle mahtuu kipeitä muistoja. Se kivulian osapuoli on yleensä ollut koukku.

Lääkäri puuduttaa. Minä en.

Vesa Liukkonen

– Kerran eräs vieras kiipesi veneeseen ja sanoi: "Et ole tainnut kauaa näitä hommia tehdä." Ihmettelin, että mistä teille tällainen tuli mieleen. Hän katsoi silmiin ja sanoi: "Sulla on ihan ehjät kasvot", aloittaa Liukkonen tarinansa.

Arpien puute johtuu kalaoppaan mielestä hyvistä reflekseistä.

– Olen aika nopea väistelemään ja tiedän missä ne uistimet siellä veneessä kulkevat.

Sen sijaan kokemattomalle vinoilijalle kävi kehnosti.

– Ei ehditty varmaan puolta tuntia kalastaa, kun hän meni kalapakille toisen kalastajan taakse. Toinen roivasi aika vahvasti uistimen lentoon. Etummainen koukku repäisi korvalehden halki ja pari koukkua niskaan. Verta tuli aika paljon.

Ensimmäinen kysymys oli, että eihän meidän tarvitse koskea kalaan.

Vesa Liukkonen

Porukka oli kalassa Ahvenanmaan vesillä. Lähimpään sairaalaan Uuteenkaupunkiin oli matkaa kolme tuntia. Liukkonen tarjosi vaihtoehtoa pitkälle paluumatkalle.

– Lääkäri tekee todennäköisesti sen, minkä minäkin. Koukut olivat niskassa ihossa kiinni. Ne väännetään läpi, katkaistaan ja poistetaan. Lääkäri puuduttaa. Minä en.

Liukkonen väänsi koukut irti ja teippasi korvan. Kalastus jatkui ja vieläpä menestyksekkäästi: koukkuun tarttui myös kalaa.

Miehet mustissa jäivät saaliitta

Liukkosen kalastusalueena ovat kotisatama Kustavi, Saaristomeri ja Ahvenanmaa. Kahteen vuosikymmeneen on mahtunut ainostaan yksi kalaton päivä keskellä kesäkuista hellettä.

Vesa Liukkonen veneessä.
Ari Welling / Yle

– Rantaan tuli italialaisia vieraita nahkakengissä ja mustissa puvuissa. Heillä oli aikaa puolitoista tuntia. Ensimmäinen kysymys oli, että eihän meidän tarvitse koskea kalaan. He eivät sitten koskeneet kalaan.

Liukkonen kuitenkin arvelee, että miehet muistavat reissun lopun ikäänsä.

Hauki nappaa aina – meritaimen on vaikea vastus

Kalastusoppaan mukaan kynnys kalojen narraamiseen on matalalla. Uistimen ja virvelin käyttö opetellaan vaikka rannalla juuri ennen reissua. Hyvä onni näyttelee joskus suurempaa roolia kuin taito.

– Onnella on aina oma osuutensa kalastuksessa. Se ei vaadi hirveän suuria taitoja. Ihan ensikertalaisellekin saadaan onnistumisia.

Haukia laiturilla.
Ari Welling / Yle

Kokemus kuitenkin opettaa jäljittämään hyviä kalapaikkoja. Liukkosen mukaan hauki löytyy lähes varmasti, mutta meritaimenta narrattaessa voivat kädet jäädä tyhjiksi.

– Normaalisti se hauki löydetään jostain kokeilemalla erilaisia uistimia, välineitä ja pyydystystapoja. Meritaimen on sitten hankalampi vastus ja silloin voi tulla kalattomia päiviä.