Pyllisti ja pieraisi oikeussalissa – ennen kylähullut kehtasivat kaikkea

Aikanaan kylähullut olivat vähintään omituisina pidettyjä yksilöitä, jotka poikkesivat jyrkästi yhteisön pääsuuntauksesta. Professori Pekka Laaksosen mukana kylähullun merkitys yhteisössä on sanoa ääneen asioita, joita muut eivät uskalla sanoa.

ilmiöt
Petter Abram, (Pietari Aapo) Herajärvi, 1850 - 1885, tunnettiin myös nimellä Kalkkimaan pappi
Ida Björkman / Tornionlaakson maakuntamuseo

Torstaina Haapajärvellä julkistettiin Suomen uusi kylähullu. Nykyään valtakunnan kylähullut toimivat suomalaisen kylätoiminnan tiennäyttäjinä ja ihmisyyden puolustajina, kertoo Haapajärven kaupunki.

Ennen kylähullut olivat yhteiskunnan valtavirrasta poikkeavia yksilöitä.

– Kylähulluuden kirjo on hyvin erilainen, ja siihen on voinut vaikuttaa moni seikka: pukeutuminen, teot, ajatukset ja niin edelleen, kertoo eläkkeelle jäänyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston johtaja Pekka Laaksonen.

Eräs esimerkki käytöksellään erottuvasta kylähullusta on Naamaliike-Pätsinä tunnettu mies, joka kierteli savotoilla ja teki erilaisia ilmeitä. Siten hän hankki myös elantonsa.

Kalkkimaan pappi, torniolainen legenda

Murrearkistojen perusteella kylähulluuden historia on pitkä, ehkä satojakin vuosia vanha.

Laaksosen mukaan murrearkistoista löytyy vanhoja nimityksiä kylähullulle, kuten löylynlyömä, löysäpäinen, viisashullu ja kahjo.

Siitä voidaan päätellä, ettei kylähulluutta ole haluttu niputtaa yhden termin taakse, Laaksonen sanoo.

Löylynlyömä, löysäpäinen, viisas hullu ja kahjo.

Murrearkistosta löytyneitä nimityksiä kylähulluille

Hän huomauttaa, että suomalainen kirjallisuus on täynnä kylähulluja hahmoja aina Aleksis Kiven teoksista Kari Hotakaisen kirjoihin.

Eräs pohjoisen kylähulluista oli Kalkkimaan pappina tunnettu 1800-luvulla elänyt Pietari Herajärvi, kertoo filosofian tohtori Pälvi Rantala Lappi tänään -verkkoartikkelissa. (siirryt toiseen palveluun)

Oikeuteen mennessään Kalkkimaan pappi oli lyönyt vetoa, että hän pyllistää takapuolensa tuomarille ja pieraisee. Veto onnistui siten, että hän pudotti povestaan leipäpalasen lattialle ja kumartui tuomaria kohden pieraisten.

Oikeudessa oli juuri ollut puhe siitä, ettei kuulopuheen perusteella voi todistaa, vaan asiat pitää nähdä itse. Tuomarin moitittua häntä pyllistelystä Kalkkimaan pappi kysyi lautamiehiltä: "Kuas näki?"

Kun kukaan ei luonnollisesti tunnustanut nähneensä moista ilveilyä, Kalkkimaan pappi totesi: "No ei kuulupuheishiin voi luottaa nähjä se pittää!"

Viiden sortin kotimaisia hulluja

Originellit ja omituiset henkilöt voidaan lajitella eri kategorioihin. Historiantutkija Heikki Ylikangankaan mukaan mieleltään sairaat ovat olleet yksi ryhmä, josta yhteisö on pitänyt huolta.

"Hauron kananpoikasia omistani ja haurottajan munista." Pikkupojat vielä lisäsivät mainokseen: "Kananmunista myös".

Pekka Laaksonen

Toinen joukko ovat politikoivat originellit. Kolmannen ryhmän muodostivat käräjäpukarit, jotka lähtivät innokkaasti oikeuteen.

Uskonnolliset kylähullut, eriseuralaiset, ovat niin ikään oma joukkonsa, professori Pekka Laaksonen toteaa. Viides kategoria muodostuu kylähulluista keksijöistä.

– Tarinat ovat siinä mielessä erikoisia, että ennen kuin keksintö on mennyt läpi, heitä on voitu pitää erikoisina. Sitten, kun keksintö osoittautui hyväksi, originelliuden kaapu on riisuttu pois, Laaksonen sanoo.

Kylähullut kunnostautuivat myös edelläkävijöinä. Tarina Vammalasta kertoo Kuusis-Jussi-nimisestä henkilöstä, joka osti paikkakunnan ensimmäisen hautomakoneen.

Kylähullun rooli on asetella rajoja ja osoittaa, missä ne kulkevat.

Pekka Laaksonen

– Hän kirjoitti pikku lappuja ja pani ne puhelinpylväisiin, ja niissä luki: "Hauron kananpoikasia omistani ja haurottajan munista." Pikkupojat vielä lisäsivät mainokseen: "Kananmunista myös".

Viime kädessä kylähullun olemus kertoo paljon itse yhteisöstä.

– Kylähullun merkitys yhteisössä on, että hän sanoo, mitä sylki suuhun tuo, ja sellaista, mitä muut eivät uskalla sanoa. Kylähullun rooli on asetella rajoja ja osoittaa, missä ne kulkevat, Laaksonen sanoo.

Lähteet: Lappi.fi