Parvekegrillissä tirisee – savu nousee naapurin korvista

Parvekkeella tai pihalla grillaaminen aiheuttaa porua joka kesä. Laki ei varsinaisesti kiellä parvekegrillaamista, mutta taloyhtiö tai vuokranantaja voivat kieltää sen. Teoriassa häiritsevä grillaaminen voisi johtaa siihen, että asukas saa häädön.

Kotimaa
Lihaa grillataan.
Yle

Grillikaudella käydään aika ajoin kipakkaa keskustelua siitä, saako parvekkeella grillata vai ei.

Kerrostaloasunnon parvekkeella saa grillata, kunhan tekee sen turvallisesti. Taloyhtiöt voivat säännöissään kieltää grillaamisen, mutta lain mukaan asukas saa halutessaan grillata.

Kiinteistöliiton mukaan myös pelastusviranomainen voi kieltää kerrostalon parvekkeella grillaamisen, jos tulipaloriski on suuri. Näin voi olla esimerkiksi, jos parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet.

Viimeksi sosiaalisessa mediassa on herättänyt runsasta keskustelua noin viidesosaa Oulun kaupungin vuokra-asunnoista isännöivän Sivakka-yhtymän antama huomautus grillaamisesta.

Huomautus koski sitä, että pihalla grillauksesta oli kantautunut häiritsevää savua tai hajua asuntoihin. Sivakka antaa huomautuksia grillaamisesta muutaman kerran kesässä, isännöintipäällikkö Jouni Hautamäki kertoo.

– Meille valitetaan yleensä hajuongelmasta kun joku grillaa siten, että savut ja käryt menevät suoraan naapuriasuntoon, Hautamäki kuvailee.

Valituksia joka kesä

Sivakan vuokra-asuntojen parvekkeilla grillaaminen on kielletty. Myöskään parvekkeen alla ei saa grillata.

– Tähän asukas on sitoutunut kirjoitettuaan vuokrasopimuksen. Meillä on asukkaan opas, johon vuokralainen sitoutuu ja siinä grillaaminen kielletään, Hautamäki sanoo.

Joka kesä siitä tulee valituksia ja teemme huomautuksia, mutta ei tämä ole mikään kasvava ongelma.

Jouni Hautamäki

Sivakan asuntojen pihalla saa kuitenkin grillata ja joidenkin kiinteistöjen pihalla on erilliset grillipaikat.

– Kyllähän meillä grillaamista harrastetaan hyvin paljon. Joka kesä siitä tulee valituksia ja teemme huomautuksia, mutta ei tämä ole mikään kasvava ongelma.

Grillaamisesta ei ole tullut häätöä

Kiinteistöliiton mukaan parvekegrillaus taloyhtiössä kiellosta huolimatta voi pahimmillaan johtaa siihen, että yhtiö ottaa kyseisen huoneiston hallintaansa. Käytännössä näin pitkälle ei kuitenkaan mennä.

Grillauskielto ei ole taloyhtiölle myöskään kovinkaan nopea konsti, sillä taloyhtiön täytyy sisällyttää kielto järjestyssääntöihin, jotka puolestaan vahvistetaan yhtiökokouksessa.

Myöskään Sivakka ei ole koskaan irtisanonut vuokralaisia grillaamisen takia eikä antanut grillaamisesta varoitusta. Tänä kesänä grillaamisesta annettu huomautus on varoitusta keveämpi toimenpide.